Bank Asya'ya altın vuruş yapıldı. 5 gün aralıksız kapalı bulunan Bank Asya'nın borsa ile ilişiği kesildi. Borsa tarafından yapılan açıklamalar şöyle:

Borsa İstanbul; Bank Asya'nın bütün borsa endekslerinden çıkarmaya karar verdi. Borsa İstanbul'ndan, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, Asya Katılım Bankası'nın bütün borsa endekslerinden 15 Ağustos (bugün) itibariyle çıkarılacağı belirtildi.

5 İŞ GÜNÜ KAPALI KALINCA BORSA İLE İLİŞİĞİ KESİLDİ

Açıklamada; 'Borsa Yönetim Kurulu'nca, 07/08/2014 tarihinde ikinci seans öncesi kapatılmış bulunan Asya Katılım Bankası paylarının işlem sırasının kapalılık halinin ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar devam etmesine karar verildiğinden, BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları'nın, işlem sırası kesintisiz 5 iş gününden fazla süre için kapatılan payların BIST Pay Endekslerinden çıkarılmasına ilişkin 7.1 maddesi gereğince, 15/08/2014 tarihinden itibaren; Asya Katılım Bankası payları, kapsamında bulunduğu BIST 100, BIST 100 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 100 AOF, BIST 50, BIST 30, BIST 30 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 30 AOF, BIST 10 Banka, BIST Tüm, BIST Ulusal, BIST Kurumsal Yönetim, BIST Mali ve BIST Banka endekslerinden çıkarılacak' denildi.

YERİNE KİMLER GELDİ?

Borsa İstanbul Yönetimi; bütün kategorilerden çıkardığı Bank Asya'nın yerine yedek bekleyen firmaları aldı. Buna göre; yedek olarak bekleyen Menderes Tekstil, Gözde Girişim, Ford Otosan ve Tekstil Bank gibi firmaların bir üst kategorilerde işlem görmesine karar verildi.

Küçük yatırımcı zarar görür

Bank Asya'nın borsada önce tahtaya çıkması ve daha sonrasında işlemlerden çıkarılmasını değerlendiren borsa uzmanları ise küçük yatırımcının bu durumdan zararlı çıkacağını belirtti. Şekerbank Başekonomisti Ozan Gazitürk, 'Bankanın tahtaya çıkması ve ardından bu sürecin nasıl yönetileceği önemli bir konu. Piyasada eğer panik havası oluşmayacak şekilde süreç yönetilirse sistemik bir risk yaratmaz. Ama açıklamalar ve keza yapılanlar ortadayken hisse senedi piyasası açısından bir risk unsuru olarak değerlendirmeye yol açabilir' dedi.


Kaynak: Banu Barlas