Yapılan araştırmalara göre erkeklerde obezite geçmiş yıllara göre büyük artış gösteriyor. Erkeklerdeki obeziteye kadın hormonlarının yol açabileceğini düşünen bilim adamları, kadınlarda obezite oranının gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek olduğunu vurguladı.
Avustralya’daki Adelaide Üniversitesi bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, zenginliğin obezite ile ilgisi bulundu. Kadın ve erkek obezite oranları ile ülkelerin gayri safi milli hasılasını karşılaştıran bilim adamları, kadınlarda obezite oranının gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek olduğu tespit edildi.
Yapılan araştırmalar sonucu işlenmiş gıdaların östrojen oranını arttırdığı ve bunun da erkeklerde kilo alımına sebep olduğu tespit edildi. Araştırmayı yürüten bilim adamlarından Maciei Henneberg, gelişmiş ülkelerde erkeklerin kilo almaya yol açan östrojen hormonuna daha fazla maruz kaldıklarını açıkladı. Henneberg, paketlenmiş, işlenmiş endüstriyel gıdaların tüketiminin artması sonucu (soya fasülyesi tabanlı), hormonal dengesizliğe, erkeklik hormonu testesteronun düşmesine ve östrojenin yükselmesine yol açtığını ifade etti.
Erkekte östrojen hormonunun artışı ile birlikte vücut şekilleri de değişim gösteriyor. Erkeklerde görülen elma tipi obezite(karın bölgesinde yağlanma)nin yerine, kadınlarda görülen armut tipi obezite (kalça çevresinde yağlanma) de yaygınlaşıyor.
Araştırmanın kapsamlı sonuçlarını ise, sağlık dergisi ‘PloS One’ da bulabilirsiniz.



Kaynak: Banu Barlas