Teknoloji

Skandalın Adı Fransa

MKE’nin ürettiği % 100Türk malı olan Bora 12 sniper Fransa’da çalındı.

MKE’nin ürettiği % 100Türk malı olan Bora 12 sniper  Fransa’da çalındı. Fransa’nın başkenti Paris’de düzenlenen ‘Eurosatory’ fuarında sergilenen Türk yapımı tüfek kimliği belirsiz kişiler tarafından çalındı.

Türkiye’den 11 firmanın katıldığı fuarda MKE’nin geliştirdiği Türk keskin nişancı tüfeği MKE’nin standında bulunamadı. Bora 12 keskin nişancı silahının çapı 7.62 mm , 1.2 m uzunlukta ve 6 kilo ağırlığında, 1200 metre etki mesafesine sahip. Üzerinde ateşleme pimi olmayışından dolayı çalan kişinin kullanamayacağı da edindiğimiz bilgiler arasında.

Bora12 Pakistan’da düzenlenen uluslar arası atış yarışmasında birinci olmuştu. Kendi konseptinde dünya birincisi de olmuş bu silah şu an Türk Silahlı Kuvvetleri Jandarma Özel Harekâtı tarafından Operasyonel bölgelerde aktif olarak kullanılmakta.

Azerbaycan ordusunun milli silahı olarak da kullanılan Bora 12 birçok Avrupa ülkesine ihraç edilmekte. Yurt dışından çok sayıda sipariş alan bu tüfek 1935 yılında kurulan silah fabrikasının MKE tarafından üretilmiş ilk yerli patentli ürünü.
1.2 m uzunluğunda ve 6 kilo ağırlığında olan bu tüfeğin nasıl kaçırıldığı halen anlaşılamadı. Fransa polisinin araştırmalarının sürdürdüğü edinilen bilgiler arasında.

Banu Barlas Okumuş