Türkiye’de aile birliği ve bütünlüğünün bozulmaması için ve ahlaki gerekçelerle tüm kumarhaneler 20 yıl önce kapatıldı. Kapatıldı kapatılmasına ama aradan geçen 20 yılda yasal mekân bulamayan kumar sektörü yeraltına indi ve illegal mekânlar işlemeye devam etti. Türkiye’nin dört bir yerinde illegal şekilde mevcudiyetini sürdüren kumarhaneler can yakmaya devam ediyor.

resim101740

Kumarhaneler Her Yerde!

Kimi dernek adı altında işletiliyor, kimi alenen kumarhane… Tombala da yasaklanmış olmasına rağmen 24 saat esasına göre illegal bir şekilde oynatılmaya devam ediyor. Antalya’da her ilçe ve mahallede kumarhane ve tombala mekânları illegal şekilde işletiliyor.

Maksat bağcıyı dövmek, kumarhaneleri, tombalacıları tek tek deşifre edip ortaya çıkartmak değil. Zira tüm Türkiye’de ve hemen her mahallede mevcut olan bu yerler illegal çalıştırılmayı göze aldıysa, buna engel olmanın mümkün olmadığı aşikâr.

Kumarda Kazanan Daima Kasa!


Bu araştırma haberini oluşturabilmek için, son 3 yıldır Antalya’daki hemen hemen tüm kumarhane ve tombalacıları gözlemledim. İşin başında maksadım bunları tek tek şikâyet ederek kapattırmaktı. Ancak yaptığım araştırmalar sonucu kumarın önüne geçilemeyeceğini anladım. Kumarın çaresi yok muydu? Her gün, her an ocaklar sönüyor, kazanır durumda gözüken bile ilerleyen saatlerde son kuruşuna kadar masada bırakıyordu. Kumar için tabir edilen söz doğruydu; kumarda kazanan daima kasa oluyordu…

Önceleri parası çok olan insanların oynadığını düşündüğüm kumarın hiç de öyle olmadığını gördüm. Ayakkabısının arkasına basıp, iş çıkışı koşa koşa gelen işçiden tutun, eczacı kalfasına, kuyumcu çırağına, doktoruna kadar her kesimden insan oynuyordu. Oynuyordu dediysem, aslında ortada öyle zevk verici oyun falan yoktu. Yunan, kılıç, hatta çok gözü dönenler için zar… Tamamen şansa dayalı bu oyunlardan zevk almanın mantığı ne bilmiyorum, hele ki ortam salaşken…

Bir gün gazeteci olmam hasebiyle bana ulaşan yeni evli bir kadın kocasını takip ettiğini ve kumarhaneye gittiğini öğrendiğini söyleyerek benden yardım istedi. Eşinin başının derde girmesini değil korkmasını istiyordu. Bu nedenle polisten değil benden yardım istemişti. Birlikte kumarhaneye gidip kocasını adeta bastık… Adam zerre kadar istifini bozmadı, masadan bile kalkmadı ve oyuna devam etti. Hatta yanında bulunan arkadaşına ne kadar paraları kaldığını bile sordu. Eşini karşısında gördüğü halde böyle davrandı. Adamın aymazlığı ve pişkinliği karşısında biz resmen şoka girmiş gibiydik. Bir süre sonra masayı ve üzerindekileri havada gördüm. Biralar, sigaralar ve kâğıtlar… İlginç olan adam eşini alıp gideceğine hala devam etmek için “Çok kaybım var bırakamam.” diyordu. Sonrasında röportaj yapıp anlamaya çalıştığım durum iyice karmaşıklaşmıştı. Adam aynen şöyle dedi; “Kumar oynarken mezardan biri gelse ya da dünyanın en güzel kadını kapıdan içeri girse, kimse bakmaz, umursamaz…” Böyle bir bağımlılığı algılamakta zorlanıyordum. Şaşkındım…
Yine işten çıkıp koşa koşa gelen birine sormuştum; “ Neden kumar?” diye… Kumar oynarken tüm dünya dertlerini unuttuğunu söyledi. “İyi de kardeşim, zaten kumar yüzünden derdin oluyor, farkında değil misin?” desem de anlatamayacağımı anladım.

Çok Parası Olan Kıbrıs’a Gidiyor


Antalya’da her kumarhanenin çapı başka… Kimisi 50 liralık oyun, kimisi 1000… Kumarcılar ceplerindeki paraya göre yapıyorlar mekân tercihlerini. İçlerinde en masum görünen tombalanın bile kazananı olmuyor. Tüm bunlara rağmen, kumar her ne kadar çok kötü bir alışkanlıksa da, devletin yasal mekânları kapatmış olması ne yazık ki işe yaramıyor. Kumar tüm Türkiye’de her il ve ilçede oynanıyor. Türkiye’de kumarın yasaklanmasından sonra çok keyfine düşkün olanlar ve maddi olanakları geniş olanların; kumarın yasak olmadığı ve önemli bir sektör olduğu yavru vatan KKTC’ye gidiyor. Kıbrıs uçak ve otel biletleri kumarbazlara bedava gönderiliyor. Yani illegal oynamak istemeyenler de; yurt dışına çıkıp bir şekilde bu kumarı oynuyor.

İllegal Kumarhaneler Vergi Kaybına Sebep Oluyor!


Yasak olmasına rağmen illegal devam ettirilen sektör ise devlete ciddi bir vergi kaybı doğuruyor. Başta da belirttiğim gibi kumarın kazananı daima masa oluyor ancak ve neredeyse tamamı işletmeye kalıyor. Kimse kazandığı zaman bırakmıyor, aksine son kuruşuna kadar devam ediyor. Yine kumarhanelerde meydana gelebilecek olası her tehlikede de güvenlik açığı oluyor. Kumpasa gelenler ve kişisel hesaplaşmalar suç işleme oranını arttırıyor.

Kumar alışkanlığı olanlara dair verilebilecek her türlü tedaviyi desteklemekle birlikte, hâlihazırda illegal işletilen kumarhaneler ve bunların sebep olduğu vergi kaybı nedeniyle kumarhanelerin yasal olarak işletilmesi gerektiği kanaatindeyim. Şimdi belki bu haberin üzerine emniyet yetkilileri harekete geçecek, mekân basacak ama öyle bir düzen kurulmuş ki önünü kesmek neredeyse mümkün değil. Bir binayı komple kapatmış mesela bir kumarhane. Bir kata baskın olunca diğer kata taşınıyorlar. Bir mekân kapatılsa, ellerinin altında her daim yeni ve yedek bir mekân var.

Kumarhanelerin Kapatılması Turizmi Etkiledi


Sonuç olarak kumar bir hastalıksa, insanlar bu hastalıktan kurtulamayıp illegal oynuyorlarsa, devletin tez elden buna el atıp yasallaştırması gerekmektedir. Yasaklar her zaman alkol, uyuşturucu ve hatta fuhuş gibi sektörleri kayıt dışına ve yeraltına iter. Yine Türkiye’de kumarhanelerin kapatılmış olması oldukça fazla turist kaybına sebep olmuş ve 12 ay süren turizm sektörünü baltalayıp, sekteye uğratmak suretiyle sadece yaz mevsimine endekslenmiştir.

EXPO KUMARHANE YAPILMALI


EXPO 2016’nın akabinde yaptığım haber ve bulunduğum öneride ısrarımı sürdürüyor, EXPO’nun turizme ve ülke ekonomisine katkıda bulunması açısından kumarhane yapılabileceğini düşünüyorum.


Antalya’da mevcut EXPO alanı gerek turizme endekslenebilirliğiyle gerek denetlenebilinirliğiyle gerekse alt yapısıyla kumarhane olarak pilot bölge seçilebilir. Engellenemeyen kötü alışkanlıklar devlet güvencesinde temin edilmelidir. İçki ve sigara gibi…

1 milyar 720 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen EXPO 2016 uzun zamandır âtıl durumda. Antalya’nın Aksu ilçesinde, havaalanına 11 km mesafede bulunan EXPO, 121 dekarlık arazide Türkiye’nin en büyük botanik bahçesi olarak âtıl vaziyette tutuluyor.

resim940752

EXPO 2016 şehir dışındaki mevcut konumu ve yüzölçümü ile, giriş-çıkışın kontrol edilebilirliği ve havaalanına yakınlığı ile kumarhane için biçilmiş kaftan… Bu önerimin değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesinin Türkiye ekonomisine önemli katkısının olacağı da aşikârdır.


ÖZEL HABER
Banu Barlas


     


Kaynak: Banu Barlas