Whatsapp yazışmalarının devlet tarafından inceleneceği iddiasına whatsapp dan yanıt geldi...

Sosyal medya aracı WhatsApp grubu tarafından son zamanlarda yazışmaların devlet tarafından inceleneceği haberleri üzerine yapılan açıklamada, "Taraflar arasında kabul edilen sözleşme gereği kimse bilgilerinize erişemez" denildi.Son zamanlarda sosyal medya aracı WhatsApp aracılığı ile herkese bir mesaj gönderildi. Gönderilen mesajda ise geçmişe dönük yazışmalarınızın inceleneceği yönündeydi. WhatsApp grubu tarafından yapılan açıklamada böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyledi.

Yani, "Devlet, WhatsApp gruplarındaki mesajların içeriklerini incelemeye aldı. Gruplar yeniden oluşturulursa geriye dönük inceleme yapılamıyor" söylemlerinin doğru olmadığı ortaya çıktı.
Hatta dünya genelinde benzer bir durum yaşanınca WhatsApp çeşitli önlemler almaya başladı.

Yanlış bilgi kervanına Nisan’ın ilk haftasında yenileri de eklendi. İddialara göre devlet WhatsApp gruplarını incelemeye almıştı. İncelemeye karşı önlem almanın yolu da mevcut grupların silinmesi ve yeniden oluşturulması idi. İddianın dayanağı ise “İzmir’den bir ceza mahkemesi başkanı”ydı.

Bu iddianın peşi sıra bir de ses kaydı ortaya çıktı. Ses kaydındaki kişi bir avukat arkadaşıyla konuştuğunu ve mecliste şu an görüşülmekte olan yasanın çıkmak üzere olduğunu belirtiyordu. Sonrasında da WhatsApp gruplarıyla ilgili ciddi yaptırımlar geleceğini ve grupları kapatıp açmayı tavsiye ediyordu.

WhatsApp’la ilgili yine WhatsApp’ta dolaşan bu iki paylaşım, muhtemelen milyonlarca kişiye ulaştı.
İddianın yayıldığı 5-12 Nisan haftasında mecliste görüşülen yasal düzenleme İnfaz Yasası'nda değişiklikler öngörüyor ve dijital medyayla ilgili herhangi bir madde içermiyor. Yani çıkmak üzere olan kanunlar arasında böyle bir madde yer almıyor.

WhatsApp sözleşme şartlarında anlatılmış
WhatsApp gruplarındaki yazışmalar ya da iki kişi arasındaki konuşmalarla ilgili ilk vurgulanması gereken, mesajlaşma platformunun kullanıcıların bilgisini paylaşmamakla yükümlü olduğu. WhatsApp’ın güvenlik politikaları incelendiğinde mesajlaşmaların uçtan uca şifrelemeyle korunduğu, yani mesajların sadece kullanıcı ve kullanıcının iletişim kurduğu kişilerce okunabileceğinin güvencesinin verildiği görülebiliyor. Yine aynı sayfada her bir mesajın kendine özgü bir kilidi ve şifresi bulunduğu vurgulanıyor.

WhatsApp’ın kullandığı uçtan uca şifreleme, platformun başka bir sayfasında genişçe anlatılmış. Şifreleme Open Whisper System ortaklığında geliştirilmiş. Bu güvenliğin teknik ayrıntıları ise 12 sayfalık bir raporla anlatılmış.

Peki benzer bir düzenleme var mı?
Yasa teklifinde doğrudan sosyal ağları ilgilendiren şu düzenlemeler yer alıyor:
Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK),Erişim Sağlayıcıları Birliği, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından bu Kanun kapsamında yapılacak başvuruların cevaplandırılması için yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemek ve bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK’ye bildirmekle yükümlü olacak.

Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde internet sitesinde yer verecek.
Türkiye’de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağa, BTK tarafından bildirimde bulunulacak.

BTK, bildirimden itibaren 30 gün içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirmeyen sosyal ağın internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 ve yine bu karardan itibaren 30 gün içerisinde söz konusu yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde ise yüzde 95 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine başvurabilecek.

Hâkim tarafından verilen kararlar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK’ya gönderilecek. Kararların gereği, bildirimden itibaren derhâl ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde karar kendiliğinden hükümsüz kalacak.

Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruları en geç 72 saat içinde cevaplamakla yükümlü olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağlara, 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

5 milyon TL'ye kadar para cezası
Sosyal ağlar, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları 3 aylık dönemlerle BTK’ya bildirecek. Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağlara 1 milyon TL’den 5 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Türkiye'de hangisinin kaç kullanıcısı var?
Bilindiği üzere Türkiye, sosyal medya kullanımında dünyada ön sıralarda yer alıyor. İnternet ve sosyal medya analiz kuruluşu "We Are Social"ın "Digital 2020" raporunda yer alan güncel verilerine göre Türkiye’de internet kullanıcılarının sosyal medyada geçirdiği günlük ortalama süre 2 saat 51 dakika. Bu süre ile Türkiye dünyada 15. sırada. Ve yine Türkiye’de her bir internet kullanıcısı başına düşen sosyal ağlardaki ortalama hesap sayısı 9.1. Bu sayı ile Türkiye dünyada 13. sırada.
En yaygın kullanılan sosyal ağlar özelinde bakıldığında ise Türkiye’nin dünya sıralamasındaki güncel durumu şu şekilde:
Facebook’ta 37 milyon kullanıcı ile 10.
Instagram’da 38 milyon kullanıcı ile 6.
Linkedin’de 8.4 milyon kullanıcı ile 15.
Snapchat’te 7.7 milyon kullanıcı ile 11.
Twitter’da 11.8 milyon kullanıcı ile 6.
TikTok’ta 28.4 milyon kullanıcı ile 3.


Kaynak: Banu Barlas