Son zamanlarda giderek yaygınlaşan ve ‘Hazır Kart’ olarak nitelendirilen kartlar, ele geçirilen kimlik bilgileri veya kimlik ile açılıyor. İstanbul başta olmak üzere, Ankara, İzmir ve Antalya’da en yaygın görülen ‘Hazır Kart’ aslında ‘Kaçak Kart’… Edinilen bilgilere göre bu kartı alırken 300-500 lira arasında bir kereye mahsus olmak üzere para ödeniyor, bir yıl boyunca sınırsız konuşma, mesajlaşma ve internet kullanılabiliyor. Senesi dolunca fatura bedeli öder gibi yeniden aynı meblağ ödenmezse hat kesiliyor, ödeme yapıldığı sürece de aynı şekilde illegal kullanılmaya devam ediliyor.

Ülke genelinde çok sayıda mağduru bulunan bu dolandırıcılık olaylarında şüphelilerin değişik resmi unvanlar kullanarak veya farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu olan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör yada para dolandırıcılığında başkasına ait kimlik veya sahte kimlik bilgileri beyan edilerek alınan faturasız/kontörlü Cep telefonu hattı ve kaçak cep telefonlarının kullanıldığı biliniyor. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu vatandaşların üzerinde kayıtlı hatları öğrenebilmesi için "Mobil Hat sorgulama Sistemi" ni oluşturdu.

Bu sisteme "https://hat-sorgulama.btk.gov.tr" internet adresinden ulaşılabiliyor. 02.01.2013 tarihinden itibaren kullanıma açılan sistem vasıtası ile vatandaşlar bilgileri dışında kendi üzerlerine açılan hatları öğrenerek, bu hatları kapattırmak için GSM operatörlerine başvuru yapabiliyorlar.

Bahsettiğimiz olay herkesin başına gelebilecek türden. İnsanların haberi olmadan kimlik bilgileri kopyalanıp üzerlerine sim kartı satın alınıyor ve iş bununla da sınırlı kalmıyor. Satın alınan hatların üzerine gsm operatörlerinden cep telefonları alınıyor. Mağdurlar durumdan habersiz bir şekilde yaşantılarına sürdürdükleri sırada hiç ummadıkları bir durumla karşılaşıyor. Ödenmeyen cep telefonu borçları, aylık fatura ücretleri bir süre sonra icra mahkemelerine taşınıyor. Şahsın bundan haberi olmadığından dolayı evine gelen kâğıtla birlikte şok oluyor.

Vatandaşları mağdur eden bu durum için polis ve devlet olaya el koydu ve durumu engellemek için girişimlerde bulundular. Mağdur olan insanların öncelikle kontrol etmesi gereken birkaç durum var. Bunların başında kendileri üzerine bilgiler dâhilinde olmayan hat açılımı olmuş mu onu kontrol etmeleri gerekiyor. Bunun da en kolay yolu devlet kapısı olan e-devletten geçiyor. E-devlet internet sitesinden kimlik bilgilerinizle giriş yaptığınız zaman kişisel bütün bilgilerinize ulaşabiliyorsunuz. Bilginiz dahilinde olmadan hat açılmış ise açılan ekran da görebiliyorsunuz. Peki bundan sonra ne yapmanız gerekli? Yapılacaklar sırasıyla şu şekildedir:

Üzerinize açılmış bir hat var ise öncelikli olarak hangi bayiden açıldığını kontrol edip, öğrenmeniz gerekiyor.
Üzerinize açılan hattın nereden açıldığını öğrendikten sonra polise gidip durumu ihbar etmeniz lazım.
Polise ihbar edilen olaydan sonra üzerinize açılmış olan sim kartı iptal ettirmeniz gerekiyor ve sonrasında eğer icralık bir durum oluşmuş ise icrayı durdurmanız gerekli.
Bu işlemleri yaptıktan sonra polis ve devlet duruma el koyarak şikâyet üzerine gerekli incelemeleri başlatıyor.
Tabi ki olay sadece bununla da sınırlı kalmıyor. Kullanıcıların bilgisi dahilin de olmayan hat açılımlarına sebebiyet veren bayiler para cezası ve kapatılma cezası ile karşı karşıya kalıyor. Ödedikleri para cezasının üzerine bir de mağduriyet davası açılarak tazminat istenebiliyor.
Kullanıcılar üzerlerine açılmış herhangi bir hat olduğunu tespit edilirse, tazminat davası açılabiliyor.


Kaynak: Banu Barlas