Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Türkiye'ye heyet yolladı. Heyet ilk olarak Antalya'da Ka-Der'le bir araya geldi. Kısa adı Ka-Der olan, Kadın adayları destekleme derneği ile ilk toplantısını gerçekleştiren heyet, tarafsızlığılya bilinen Ka-Der'den Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik ön bilgi aldı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi ( ODİHR) tarafından, gelen 'Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti' 9 Temuz 2014 tarihinde göreve başladı. 10 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türk yetkililer tarafından görevlendirilen heyet Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan STK'lar ile görüşmeler yapacak.

Antalya'da ilk olarak Ka-Der Başkanı Sayın Uğur Karaca ile görüşme talep eden heyetle, bugün gerçekleşen görüşmede; Türk Seçim sistemi, partilere yaklaşımda ve sunulan olanaklardaki adalet, eşitlik ve özgürlük konuşuldu.

Ka-Der adına söz alan üyelerin değerlendirmelerinden sonra konuyu toparlayan Ka-Der Başkanı Uğur Karaca şunları ifade etti:

" Biz öncelikle siyasi kimlikten uzak, herkese ve her görüşe eşit mesafede olan bir derneğiz. Yakın olduğumuz ve yegane desteklediğimiz ise 'Kadın' adayların çoğaltılması ve demokratik hakkın eşit olarak kullandırılmasıdır. Kullan'DIRIL'ması diyorum çünkü demokratik hakkımızı kullanmamız bile şu an erkeklerin elinde. Bizler her ne nitelik taşıyor olursak olalım, söz konusu siyaset olunca, seçen erkekler olduğu sürece bu mücadeleyi vermek zorundayız. Açıkçası bizim 'o parti'-'bu parti' şeklinde ayırt etme gibi bir lüksümüz yok. Tek isteğimiz eşit temsil hakkının verilmesi. Parti ve görüş mücadelemizi kadın temsilci olarak meclise girdikten sonra yapabiliriz ancak. Kısacası şu an yegane amacımız meclise girmek, temsil yetkisi sahibi olmak, toplum içinde hak ettiğimiz yeri bulmak. Türkiye'de en önemli sorun siyasi partiler ve seçim yasasıdır.  "


Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti Sayın Karaca'nın görüşlerine katılıp saygı duyduklarını ifade ettikten sonra, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin de soru yöneltti. Adaylar ve adayların tanıtım eşitliği-reklam gibi konulara girerek soru soran yetkililere Karaca'nın yanıtı gayet net oldu.

"Biz Ka-Der olarak elbette isterdik ki, bu adaylık sürecinde bir kadın adı da geçsin. Türkiye Cumhuriyeti'nde hiç bir kadının emeği yokmuş gibi, hakkı yokmuş gibi, yakışmazmış gibi bir yaklaşımla mıdır bilinmez, ancak kadın bir adayın varlığı bile söz konusu olmadı. En azından 'gönülden geçenler' olarak dahi olsa hiç bir kadının adı için "Keşke 'O' olsa" diyemedik. Bu Türk toplumunun siyaset yapısının erkek hegomanyasını ne kadar kanıksadığının göstergesi olsa gerek!" şeklinde açıklamada bulundu.

Yetkili heyetten Alexandrina Rusu ve Gent Ramadini, önümüzdeki seçimlerde Ka-Der'in tutumunun ne olacağına yönelik de bir soru yönlendirdi. Bu soruya ise tüm Ka-Der üyeleri "Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek!" şeklinde kararlı bir cevap verdiler.

Hangi Cumhurbaşkanı adayıni kadınlara daha yakın buluyorsunuz gibi tuzak bir soruya ise şöyle cevap verdi Ka-Der Antalya Başkanı Uğur Karaca; "Tüm adaylara yine eşit mesafede oldugumuzu belirttik. Genel merkezimize kadınlar için ne yapabileceklerini soruyorlar. Kadın örgütleri de bu yolla beklentilerini dile getiriyor. Bizim siyasilerden şahsi bir beklentimiz yok. Kadın olarak sistemin içinde var olma çabası veriyoruz. "

Olumlu geçen görüşmeden sonra, Ka-Der üyeleri seçim gözlem heyetin bundan sonra gideceği şehirlerde görüşmek istediği birim ve kişilerle de randevu ayarladılar. Karşılarında aktif ve kararlı Türk kadınını gören heyet ise başarı temennileriyle Ka-Der'e veda etti.

Banu Barlas Okumuş



Kaynak: Banu Barlas