Türkiye’de Disneyland temalı eğlence merkezi yapma fikri ilk kez 2000’li yıllarda gündeme geldi. Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin gerçekleştirmek için girişimde bulunduğu Disneyland projesi pek çok kez sekteye uğradı.

Proje için ilk adres Antalya Lara Kent Parkı oldu. Antalya’da kış mevsiminin neredeyse hiç olmayışı ve turizm potansiyelinin yüksek oluşu Disneyland’ın Antalya’ya kurulması için geçerli bir sebepti.

Turizm Bakanlığının 2006 yılında gerçekleştirdiği ihalede en yüksek fiyatı Rixos Grubu vermişti. İki kez ihaleye çıkan bu bölgenin ikincisi, fiyatları ikiye katlamıştı. Buna rağmen en yüksek teklifi Rixos Grubu vermişti ancak ihale yine iptal edildi.

Bu durumda projeden vazgeçmeyen Fettah Tamince, projeyi Belek’e taşıdı. Belek’den 700 dönümlük bir arsa alınarak, tahminen 1 milyar dolara kurulacak yatırımın resmi girişimlerine başlandı. Ancak, Avrupa’nın en iyisinin olacağı söylenen Disneyland’ın henüz ne temeli atıldı ne de bir çivi çakıldı.

2010 yılından itibaren her sene bir sonraki seneye ertelenen projenin kendisi bekleye dursun, Disneyland yapılacak düşüncesiyle Belek yatırımcıların göz bebeği oldu. Emlak fiyatları her geçen sene artarken, yatırımcı sayısındaki artış da kayda değerdi.

Yıl 2014 ve Belek’te Disneyland’a dair halen en ufak bir girişim yok. Aldığım duyumlara göre Antalya Büyük Şehir Başkanı Menderes Türel, yatırımın yönünü Antalya’ya çevirmek için yeşil ışık yakmış. Bu durumda yatırımcı Belek’de yatırım yapa dursun, Disneyland’ın Lara Kent’e yapılacağı ve yönü değişecek yatırımın büyük hareketlenmelere sebep olacağı aşikâr…

Yatırımcıya da sağ gösterirken sol vurmak bu olsa gerek…

Banu Barlas Okumuş






Kaynak: Özel Haber