Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle sular bir türlü durulmuyor. İstanbul, Antalya gibi şehirlerde çok rahat bir şekilde izole olmuş Suriyeliler, Anadolu şehirlerinde yoğun tepkiyle karşılanıyor. Özellikle iş sıkıntısı yaşanan yerlerde piyasa dengesini bozduğu gerekçe gösterilen Suriyelilerin, sigortasız ve düşük ücretle çalıştırılıyor olması, asgari ücret ve işçi haklarına tezat bir piyasa oluşturuyor.

Suriyeli sığınmacılardan bulaşan pek çok hastalık da insanları korkutuyor. Yeterli alt yapı çalışması yapılmadan ve gerekli tedbirler alınmadan Türkiye'ye kabul edilen Suriyeliler'de çaresiz ve ne yapacağını bilemiyor. İş bulabilenler çalışırken, iş bulamayan ya da çalışmayı tercih etmeyenler dileniyor.

Türkiye'deki siyasi ortamı germek isteyenler ise Suriyeli sığınmacıları ve zaaflarını kullanmaktan çekinmiyor. En ufak bir durumda olay çıkartan ve Suriyeli sığınmacılara saldıran ortam gericiler, Suriyeliler aleyhinde de halkı kışkırtıyorlar. Bu uğurda hiç bir fırsatı kaçırmayanlar, bireysel olayları toplumsal krize çevirmeye çalışıyorlar.

Son olarak Gaziantep'te yaşayan yaklaşık 500 Suriyeli sığınmacı, yaşanan gerginlikler sonucu Mardin'in Nusaybin ve Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçelerinde bulunan kamplara taşınıyor.

Gaziantep'te iki gün önce akşam saatlerinde Suriyeli bir mültecinin ev sahibini öldürmesi sonrası başlayan gerginlik devam ediyor. Akşam saatlerinde toplanan Gaziantepli vatandaşlar, önüne gelen Suriyelilere saldırıp Suriye plakalı otomobilleri kullanılamaz hale getirdi.

Şehir merkezindeki gerginlik dolayısıyla can güvenliği bulunmayan Suriyeliler, polis ekipleri tarafından toplanıyor. İstasyon Meydanı'nda toplanan Suriyeli mülteciler, AFAD ekipleri tarafından otobüslerle Mardin'in Nusaybin ve Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçelerine taşınıyor.

Şehir merkezinde başıboş dolaşan ve metruk yerlerde yaşamlarını idame ettiren Suriyeli sığınmacılardan bekar olanların Nusaybin'e gönderileceği belirtilirken, aile halinde yaşayan sığınmacıların ise Viranşehir'de bulunan kamplara taşınacağı öğrenildi.

Bu olan bitenlerin provakasyon olacağı düşüncesi ise bazı siyasileri konuya dair açıklama yapmaya sevketti. İşte konuya dair sağduyu daveti yapan bazı siyasiler:

ALLAH İÇİN OYUNA GELMEYİN

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin de, Gaziantep'te son günlerde artan Suriyelilerle ilgili gerginlik konusunda vatandaşlara 'sağduyu' çağrısında bulundu. Şahin, 'Allah için oyuna gelmeyin. Kardeşlik sabır ve tahammül demektir' diye konuştu. AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise 'Gaziantep'in bunun üstesinden geleceğine inanıyorum' dedi.

SÜKUNETE İHTİYAÇ VAR

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de, 'Sağduyuya, sükunete ihtiyacımız var' derken AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı da, Gaziantep halkının ilk günden beri Suriyelileri bir kardeş olarak bağrına bastığını söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise, 'Bu provoke edilen bir olaydır. Sağduyulu davranmalıyız' dedi.

Gaziantep'teki gerginliğin ardından kentteki bazı Suriyeliler, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki çadır kente sevk edildi. Otobüse binmek istemeyen bazı kadın ve çocukların bu kısa sürede alışmış oldukları Gaziantep'den ayrılırken gözyaşı döktüğü görüldü.


Kaynak: Banu Barlas