Son günlerde sosyal medyada hayvan haklarına dair güzel bir duyarlılık furyası başladı. Yazın gelişi ve sıcakların artmasıyla ilgili "Bir tas su da sen koy" şeklinde başlıklı kampanyalar paylaşım rekorları kırarken, hayvanlarla insanlar arasındaki sevgi diyaloglarının videoları herkes tarafından beğeniliyor ve hayvanlara kötü davrananların yer aldığı videolara da tepki de son derece sert oluyor.

Çarptığınız hayvanın veteriner masrafını sigorta ödüyor

Yine bu tür paylaşımlar ve tepkileri sürerken, geçtiğimiz yıl düzenlenen Trafik Kanununa dair ufak bir hatırlatmada bulunmak istedim. Trafik kazası sonucu yaralanan sokak köpeği, inek ya da ayağı kırılan atın veteriner masrafları kasko ve trafik sigortası tarafından karşılanıyor.

Geçtiğimiz yıla kadar hayvana çarpan veya zarar veren sürücüye hayvan başına 369 Lira idari para cezası uygulanıyordu. Avrupa Birliği (AB) kriterleri çerçevesinde hazırlanan yeni Karayolları Trafik Kanununa göre ise, sürücünün çarptığı hayvanın tedavi giderleri trafik sigortasından karşılanabiliyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerine göre hayvan kazalarının en aza indirilmesi için ehliyet kurslarında, Hayvanları Koruma Kanunu’ndan ve ilgili ceza maddelerinden bahsedilmesi gerekiyor. Bu eğitimlerin düzenlenmesinde bakanlığa bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ya da İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinden teknik yardım alınabiliyor. Yetkililer ayrıca sokak hayvanlarının karıştığı kazaları önlemede, belediyeler tarafından kısırlaştırılıp tekrar alındığı ortama bırakılan hayvanın, gerek yerel hayvan koruma görevlileri gerekse halk tarafından da sahiplenilmesi gerektiğine işaret ediyor.


Kaynak: Banu Barlas