Son 24 saat içinde 3 askerin şüpheli ölümü akıllara “Ergenekon İşi mi?” sorusunu getirdi. Antalya Kepez’de yaşayan Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği Başkanı Oktay Can, İstanbul, Kocaeli ve Kütahya’da 24 saat içinde, 3 askerin yaşamını yitirdiğini beyan etti.

Başbakanın derneklerine randevu vermediğinden yakınan Mağdurlar Derneği Başkanı Oktay Can, Başbakandan bu konulara dair görüşmek için 6 yıldır randevu istediklerini ancak hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Meclis başkanından da defalarca randevu istediklerini ve konuya dair komisyonlar kurulmasını talep ettiklerini söyleyen Can, meclis soru önergesi ve yasa teklifleri verildiğini ancak hiçbir sonuç alamadıklarını ifade etti.

Antalya Kepez’de yaşayan Can ailesinin evladı Murat Oktay Can, bundan 6 sene önce Tunceli’nin Hozat İlçesi Sarıtaş Jandarma Karakolu’nda vatani görevini yaparken, intihar sonucu öldüğü iddia edilerek ailesine teslim edilmişti. Evlatlarının intihar ettiğine inanmayan Can ailesi 6 yıldır konuya dair hukuk mücadelesi veriyor.

Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği olarak, askerde yaşamını yitiren askerlerin ölmemesi için mücadele verdiklerini belirten Oktay Can, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay daire başkanları, Kara Kuvvetleri komutanları, Jandarma Genel komutanları ile yaptıkları görüşmeler sonucunda, kendilerine çok büyük önlemler alındığının söylendiğini iddia etti.

Dernek üyelerinin tek isteği evlatlarının ailelerine şehitlik verilmesi. Ancak konuya dair verilen soru önergesi ve yasa tekliflerinin rafda kalmış ve üzerinin örtülmüş olması ailelerin acısını daha da büyütüyor.

Binlerce Mehmetçik İntihar mı Etti?


Yaklaşık olarak 35 yıldır devam eden intihar vakalarının pek çoğunun intihar olmadığı, ailelerin başvurusu üzerine yapılan otopsiler sonucu ortaya çıktı. 1996’da Mehmetçik intiharlarına yönelik yükselen sesler, 1997 yılında televizyonda zikredildi ve Mazlumder, Mağdurder gibi dernekler kurularak intihar olarak bildirilen vakalara karşı araştırmaya girişildi.

2001 yılında savcılık konuya dair ilk ve en büyük soruşturmayı başlatarak, intihar etti denilerek ailelerine teslim edilmiş Mehmetçiklerin intihar etmemiş olduğu sonucuna vardı. 1996’da Konyalı bir ailenin başlattığı hukuk mücadelesinde intihar ettiği gerekçesiyle şehitlik verilmeyen Mehmetçiğin, hem çenesinin altından hem de başının arkasından vurulmuş olması tüm Türkiye’yi dehşete düşürdü.

O yıllarda var olan bu sözde intihar vakaları giderek arttı ve ailelerin de şehitlik alma mücadelesi sürdü. Basılan karakollarda öldürülüp ailesine intihar etti denilen Mehmetçikler, uyuşturucuya sessiz kalmadığı için intihar süsü verilerek öldürülen Mehmetçikler, PKK ile komutanın iş birliğini anlayıp karşı çıktığı için öldürüldüğü halde, intihar süsü verilerek şehitlikten yararlanamayan aileler…

PKK’nın ordumuz içinde vücut bulmuş halidir Ergenekon… Kim Ergenekoncu, kim haklı, kim haksız tutuklu bilemeyiz ancak, Ergenekon’un Türk Ordusu içindeki varlığı kesindir. Son dönemlerde ardı ardına gelen intihar vakaları da bu oluşumun ne yazık ki halen devam ettiğinin göstergesidir…


                           Oğlunun intihar etmediğini, öldürüldüğünü savunan bir baba...
resim452575
Banu Barlas Okumuş






Kaynak: Banu Barlas