HAYVANLAR İÇİN VAR OLANLAR, HAYVANLARLA VAR OLANLARA KARŞI SAVAŞIYOR!

Akdeniz Üniversitesi’nde gözler önüne serilen hayvan katliamı görüntüleri sonrası yetkili mercilerden ve rektörden herhangi bir açıklama yapılmadı. Açıklama yapmak yerine sosyal medyada ve whatsapp yolu ile, ölüp parçalanan kedilerin yaşadığı katliama ilişkin barolara, hayvan hakları başkanlarına, el altından il il, tek tek açıklamalar yapıldı.

Kulaktan kulağa gibi oynanan bu oyunda ise kimse kedileri, köpekleri, ölmelerini, ölüm sebeplerini konuşmadı. Konuya dair pek çok yazışmanın ekran resmi tarafıma iletildi. Gördüğüm, eldeki delillerle şahit olduğum üzere yapılan tek şey algı yönetmek, mevcut hatayı başkalarını suçlayarak örtmek.

Daha ne kadar basitleşeceksiniz; yazık ya... Mahalle dedikoducularını geçtiniz. O onu demiş, bu bunu yapmış!!! Kulisler, kumpaslar...

Ben bir hayvansever ve bir haberci olarak böylesine basit sergilenen tiyatroyu ortaya çıkartmaktan utanç duyuyorum.

Şimdi 5 yaşındaki çocuğa anlatır gibi, tek tek, tane tane olayın ayrıntılarına değineceğim. İsteyen kedilerin neden öldüğünü, köpeklerin neden kedi yediğini, bir hayvanları koruma derneği başkanına özel, kişiye özel yasağın nasıl ve neden yapıldığını konuşur, çözüm arar, isteyen de kulaktan kulağa dedikodusunu yapmaya devam eder.

1)     Tüm mecralarda, whatsapp konuşmalarında, gruplarda, il il ulaşılmış baro başkanları ve hayvanları koruma derneği başkanlarının konuşmalarında Veysel Durmaz isimli, üniversitenin topluluk başkanının, hem Ayyıldız Hayvanları Koruma Derneği başkanı aleyhinde, suçlu çıkartır şekilde, hem de yaptığım haberin asılsız olduğu iddiasında bulunduğunu gördüm. Ötesi, kendisinin yaptığı açıklamaya yetkili ve rektörlük tarafından görevlendirilmiş, rektörün sözcüsü gibi davrandığını gördüm.

Kamuoyuna yansıyan görüntülerde, ölen hayvanlara dair neden kimse konuşmuyor? Bu hayvanların ölüm sebebi ne? Kim öldürdü, neden öldü, nasıl öldü öncelikle neden bunlar açıklanmıyor da, hayvanlardan daha önemli bir konu varmış gibi olay el altından kişiselleştiriliyor?


2)     Faruk Çavuş Antalya’da, Ayyıldız Hayvanları Koruma Derneği Başkanı olarak üniversiteye neden alınmıyor? Bu kişiye özel bir karar mı? Yok değilse hayvan beslemeye engel olmanın kanunen suç olduğu bilinmiyor mu? Akdeniz üniversitelerinin kapılarının hiçbirinde kim olduğunuz sorulmuyor, kimliğinize bakılmıyor. 5 yıldır besleme yaptığı bilinen ve herkes tarafından tanınan, Ayyıldız Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Faruk Çavuş neden yasaklanıyor?!
Her kurumda olduğu gibi yine bir yetkisiz yetkilinin, Veysel Durmaz isimli topluluk başkanının yaptığı açıklamaya göre; üniversite yönetimi güvenlik tedbirleri kapsamında almamış Faruk Çavuş’u… Biz bugün çeşitli gazetelerden arkadaşlarla üniversitenin farklı kapılarından giriş yaptık. Bunları da konuya dair televizyonda yayınlamak üzere kayıt altına aldık. Hiçbir kapıda kimse girişimize engel olmadı, bize kim olduğumuzu veya nereye gittiğimizi sormadı.

Bu durumda Faruk Çavuş hangi gerekçe ile kişisel olarak üniversiteye alınmıyor? Hayvansever olmasıyla bilinen, rektör gibi elinde tribünlere oynayan küçücük mama paketiyle değil, kilolarca mama ile tam 5 senedir üniversitedeki hayvanları besleyen Faruk Çavuş’un üniversiteye alınmama sebebi ivedilikle kamuoyuna açıklanmalıdır. Faruk Çavuş terörist midir? Hakkında kırmızı bültenle arama mı vardır, hayvanları mı zehirlemiştir, üniversiteye zarar mı vermiştir?

Tüm bu sorulara dair somut delillerle ve gerekçelerle birlikte kamuoyuna yetkili ağızlardan resmi bir açıklama yapılmadığı sürece, hayvanların beslenmesinin engellendiği ve bu engellemeler yüzünden kedilerin ölüp, köpeklerin de açlıktan kedi yediği gerçeği hiçbir şekilde değişmeyecektir. Zira ortada konuya dair hem şahit hem de kamera görüntüleri bulunmaktadır.

Yine bu topluluk başkanı sıfatıyla çeşitli barolara, hayvan hakları savunucularına, başkanlarına mesajlar yollayan Veysel Durmaz’ın, hayvanların gönüllüler tarafından beslenmesine engel olma, kulis yapma, rektör adına açıklama yetkisi ve sebebine dair de açıklama yapılmalıdır.

Hayvanseverlerin en çok karşılaştığı sorun, hayvanlar adına toplanan paraların kişisel olarak kullanılmasıdır. Üniversite de gönüllüler tarafından yapılan beslemeye bu şekilde engel olunması, akıllara hemen üniversite içinde hayvanlara mama adıyla para toplanmasına Faruk Çavuş gibi gönüllü hayvan severlerin engel olmuş olabileceği, tarafımıza ulaşan ihbar ve bilgilerle de desteklenerek olgunlaşmaktadır. Söz konusu öğrencilerin gelecekleriyle oynamamak adına bu durum kendilerine iletilerek yanlışlarından dönmelerine çalışılacaktır.

Üniversitede yaşanan hayvan ölümleri ve görüntülerle gözler önüne serilen katliam karşısında hiçbir açıklama yapılmaması tarafımızca ve kamuoyunda zaten iddiaların gerçekliğini de gözler önüne sermiştir.

Yine bu topluluk başkanı sıfatıyla Veysel Durmaz tarafından kamuoyuna yönelik yapılan açıklamalarda, haberlere ve hayvan ölümlerine, aç kalmalarına istinaden; “Gerekli açıklamayı rektör hocamız tweet olarak atmıştır.” Şeklinde yapmış. Söz konusu twit e bakıldığında ise ölen hayvanlara ve dernek başkanının beslemesine engel olma sebeplerine dair hiçbir açıklama bulunmamakta. Rektörün sözde açıklamasında ise: Üniversitemiz yerleşkesinde hayvan dostlarımızla bir arada yaşıyoruz. Onlar bizim can dostlarımız, korumaya ve kollamaya devam edeceğiz.” yazmakta…

resim755372

Şimdi tüm kamuoyuna ve hayvanseverlere soruyorum; hangi hayvan sever, hangi hayvanları düzenli besleyen, elinde marketten alınmış en küçük boy paketle besleme yapar? Resimde görülen paket resmen hayvan sever görünmek amacıyla apar topar marketten alınmış, temsili bir pakettir. Üniversite de Faruk Çavuş’un dışında besleme yapan pek çok kişinin de beyanına ve şahitliğine göre rektör veya üniversite tarafından yapılan herhangi düzenli bir besleme bulunmamaktadır.

Zaten hattı zatında kimsenin derdi üniversite beslesin veya rektör elindeki en küçük boy paket mamayla temsili poz versin, hayvansever görünsün veya görünmesin değil! Bu konuya dair verilen tek bir mücadele var; bu hayvanların beslenmesine neden engel olunuyor? Beslemeye engel olunduğu yetmiyormuş gibi, üniversitede ölen hayvanların ölüm sebebine dair de herhangi bir açıklama yapılmıyor. Hayvanların zehirlenmiş olma ihtimali dahi kamuoyundan saklanıyor. Yine üniversitede besleme yapan pek çok hayvan severin iddiasına göre, üniversitede köpeklerin küpeleri çıkartılıyor ve ortadan kayboluyor.

Şimdi herkes onu bunu suçlamayı, rektörü aklamayı, hayvan sever görünmeyi falan bir tarafa bıraksın, ortada olan somut soruna dair sorulara cevap versin, çözüm üretsin.

5 yaşındaki bir çocuğa sorar gibi;
Bu hayvanlar neden öldü?
Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Faruk Çavuş’a yönelik kişisel yasak neden koyuldu?
Farklı gazeteler ve tv kuruluşlarından arkadaşlarla üniversiteye yaptığımız ve kayıt altına aldığımız girişlerde herhangi bir güvenlik varlığı söz konusu değildi. Bu güvenlik gereği beslemeyi yasaklama iddialarını tamamen çürütüyor.
Anlaşılan o ki bu hayvanları var eden, koruyan kollayanlarla, hayvanlar üzerinden geçinenlerin rant savaşına döndü. Çocuk oyunu gibi, komik, ciddiyetsiz…

Herkesi ciddiyete ve somut çözüm üretmeye davet ediyorum. O onu yapmış, bu buna bunu demişleri bırakın; ispatlı delilli görüntülerin cevabını sorgulayın. Hayvanları düşünen çözüm arar, gerçeklerle meşgul olur, hayvanlarla var olan işin dedikodusunu yapar, ahkam keser…

İşte konuya ait bazı paylaşımlar:

resim525716

resim981649

resim408163

resim329391

resim197775

resim629331

resim836973

resim299192


Kaynak: Banu Barlas