Son yıllarda her seçim dönemi öncesi olduğu gibi, bu seçim döneminde de muhakkak ortalığın karıştırılacağı biliniyordu. Ancak bu karışıklık için yine tape gibi malzemelerin kullanılacağı düşünülmekteydi.

Cumhurbaşkanı Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu "Biz Suriyelilere kapımızı açmamalıyız" dedi ve Türkiye'de meydana gelmeye başlayan olayların düğmesine basmış oldu. Önce Gaziantep ardından Kahramanmaraş ve akabinde Adana'dan Suriyeli sığınmacılara saldırılar yapılmaya başladı. Çoğunluğu yüzleri kar maskeli kişiler tarafından çıkartılan olaylarda çok fazla iş yerinin camı kırıldı.

Adana'da esnaf ile Suriyeli sığınmacılar arasında 'işyeri açıp ticaret yapma' konusundaki tartışma, şiddete dönüştü. Elleri satırlı, yüzleri maskeli kimliği belirsiz kişiler, Suriyeli sığınmacıların işyerlerini basıp, camlarını kırdı, ürünlerini tahrip etti. Temmuz ayı başında Gaziantep'te Suriyelilerin 'sokakta top oynayan çocukları döner bıçağıyla kovaladığı' iddiası üzerine mahalle sakinleri Suriyelileri dövmek istedi. Olayların sonucunda Suriyeliler polis koruması altında mahalleden tahliye edilmişti. Kahramanmaraş'ta ise 'Suriyeli mülteci istemiyoruz' diyen sosyal medyadan örgütlenerek Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için eylem yaptı. Suriyeli sığınmacıların kaldığı çadır kente yürümek isteyen gruba polis izin vermedi.

Gelişmelerle ilgili genel kanıysa Suriyeli mülteciler üzerinden, Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde provokasyon yapılmaya çalışıldığı yönünde. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Uğur Yıldırım, mültecilerin yabancı oldukları için hukuki bazı haklarını kullanamadıklarını belirtti.






Kaynak: Banu Barlas