1)     Önemli olan işini ilk önce yap. Bu arada daha az önemli olanlar kendi başlarının çaresine bakarlar.
2)     Aynı anda birden fazla iş yapmaya kalkışma. Bir işi en hızlı şekilde yapmanın yolu, o anda ondan başka iş göz dikmemek, sadece ona odaklanmaktır.
3)     İşler ters gidebilir. Hatanın üzerine titreyip ahlanıp vahlanma. Onun yerine acilen çözüme odaklan.
4)     Konfüçyüs (MÖ 551–479) der ki: “ Çok şey yapmaya çalışırsan hiçbir şey yapamazsın.” İtalyanlar da şöyle der: “ Çok fazla şey yaptığını sanan aslında çok az şey yapmıştır.”
5)     Hedefini koyduktan sonra ona ulaşmak için şu 3 şeye ihtiyacın olacak; sabır, sebat ve disiplin…
6)     Durgunluk dönemini başarısızlık olarak yorumlamaktansa kıştırtıcı bir güç olarak değerlendir ve işleri tekrar rayına oturtmaya odaklan.
7)     Sözlerimizin ve eylemlerimizin çoğu gereksizdir. Bunları elimine ettikçe daha fazla zaman ve daha dinç bir zihne sahip oluruz. Bu yüzden sık sık kendine sor: “ Bu sahiden gerekli mi?”
8)     En üretken, en verimli, en başarılı ve yaptıklarından8 en tatminkar olanlar; hislerini yönlendirmeye ve düşüncelerini mahüpüle etmeye değil, yapılması gerekenleri belirlemeye ve hemen ardından da yapmaya odaklananlardır. Hisleri ve düşünceleri ne olursa olsun…
9)     Zaten başarmış olduklarına odaklanma; yapıp ettiklerine sırtını dayamak insanı atalete, rehavete ve tembelliğe sürükler. Bu yüzden daha fazla neler yapabileceğine kafa yor.
10)      Kestiremeyeceğin denli uzak geleceğe odaklanma. Onun yerine beklenmedik neler olabilir, onları görmeye çalış. Ve sürprizler karşısında manevra kabiliyetini geliştirmek için esneklik kazanmaya bak.
11)     Unutma ki odaklanmak sadece dikkatini neye verecğini değil, aynı zamanda dikkatini neye vermeyeceğine karar vermek anlamına gelir.
12)     Yaşamını geliştirmek için problemlerinin büyüklüğüne değil, potansiyelinin büyüklüğüne odaklan.


Kaynak: Banu Barlas