5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hizmet veren Muratpaşa Veteriner İşleri Müdürlüğü Sokak hayvanlarının muayenesini, kısırlaştırmasını, aşılanmasını, işaretlenmesini sürdürürken, hayvanları da sahiplendiriyor.

Son derece özverili çalışan Muratpaşa Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Baki Uçar eşliğinde; Veteriner hekim Emrah Karaoğlu ve Yusuf Sayın ile sokak canlılarını konuştuk. Son derece özverili çalışan ekibin hayvanseverler için bir mesajı var:

resim894953

Sokaktan Bir Can Kurtarın!

“Hayvanseverler Pet Shop’lardan değil, sokaktan canlı sahiplensinler. Gerek sokaklarda gerekse barınaklarda sahipsiz o kadar çok can var ki, bunlar varken Pet Shop’lardan canlı alınması, diğer canlıların sahipsiz kalmasına sebep oluyor.”

Muratpaşa’ da yaşayan vatandaşların sokak hayvanlarını veteriner işlerine yönlendirebilmesi için Turunç Masa ile irtibata geçmesi gerekiyor. Hayvan alındıktan sonra 10 gün müşahede altında tutuluyor. Herhangi bir hastalığı var ise tedavi ediliyor, kuduz aşısı, iç-dış parazit aşısı yapılıyor ve çip ile kulağına küpe takılıyor. 1,5 ay bu merkezde tutulup, sahiplenen olmazsa yasa gereği alınan adrese bırakılıyor.

Müdür Uçar sahipli hayvanların ameliyat ve bakımlarının yapılmadığını belirtirken, birimlerinin hastane olmadığını ancak hastane gibi düşünen insanların kendilerine sorumluluk yükleyip hesap sormalarından da muzdarip olduklarını belirtti.

Hayvan sevgisinin çocuk yaşta ve okullarda aşılanması gerektiğini ifade eden Uçar, hayvan kültürü oluşturmanın önemli olduğunu ifade etti. Yılda 30-40 okulun kendilerini ziyaret ettiğini, yılda ortalama 2300 operasyon yaptıklarını ve bu istatistiklerle de Türkiye’de ilk 10 da yer aldıklarını kaydetti.

Muratpaşa Belediyesinin Sokak hayvanlarına yılda 4 milyon lira harcadığını belirten Uçar, sahipli hayvanlara dair kendilerine gelen başvurulara cevap veremediklerini, insanların Veteriner İşleri Hizmetleri deyince tam teşekküllü hayvan hastanesi gibi değerlendirdiğini, oysa ki birimlerinin sadece bir geçiş noktası olduğunu belirtirken, Antalya Büyükşehir Belediyesinin muhakkak bir hayvan hastanesi kurması gerektiğini sözlerine ekledi.

resim196868


Birim Tanımı
5393 sayılı Belediye Kanunu, 1580 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesinin ilgili bentleri, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına Dair Kanun ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvan sağlığı, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve hayvansal ürünlerin kontrol görevlerini yerine getirir. Sokak hayvanı genel muayene işlemi, kısırlaştırılması, aşılanarak işaretlenmesi ve sahiplendirilme hizmetlerini yürütür.


İletişim Bilgileri
Adres :
Ermenek Mahallesi 10 Nolu Sokak
Telefon :
0 (242) 321 76 64 - 322 57 74
Birim Müdürü :
Mehmet Baki UÇAR

resim525483


Kaynak: Banu Barlas