Şubesi olmadan, internet üzerinden yapılan bankacılığa Butik Bankacılık deniyor.  Kurumsal kredi ve işletme kredisi gibi uzmanlık isteyen alanlara odaklanan, ortanın üzerindeki şirketlerle ilgilenen şubesiz bankacılık modeli Butik Bankacılık, ciddi sermaye de gerektiriyor. Çoğunlukla turizm, enerji ve gıda sektörüne kredi veriyor.

Teknolojik alt yapısını geliştirip internet üzerinden tüketicilere ulaşan bu sistem, 30 bin liraya yakın tüketici kredisi veriyor. Birkaç yıl öncesine kadar konut kredisi de veren sistem, uluslar arası fona ulaşmanın zorluğundan ve maliyetlerin artacağından dolayı küçük ve kısa vadeli kredilere yöneldi.

Hiç şubesi olmadan 50-60 şubeli bir bankanın iş hacmine değer iş yapılıyor. Risk bazlı fiyatlama yapan bu sistem, müşterilerin daha önce kredi kullanmış olmasını şart koşuyor. Düşük riskli müşteriye düşük faiz, riskli müşteriye ise yüksek faiz uygulanıyor.

İş modeli nedeniyle çok fazla göz önünde olmayan bu sistem, temkinli bir büyüme sergiliyor. Kredi anlaşmalarını ve imzayı isteğe bağlı olarak, evde, ofiste, parkta, kafede gerçekleştirebiliyor.

Yatırımcılar bu yolla istihdam sağlamadan, şube, personel ve sigorta bedeli ödemeden az harcayarak daha fazla para kazanıyor. Bu marjinal sistemin çok yakında BDDK'dan alacağı izinle mevduat da toplayacağı da düşünülüyor.

Türkiye'de kendisini daha fazla tanıtmak için son günlerde hemen her yerde reklamı bulunan bu sistemin menşei ise İsrail...

Banu Barlas Okumuş


Kaynak: Banu Barlas