Antalya’da en çok sıkıntı yaşanan konulardan biri de yoğun bakım ünitesinde yer bulunamaması. Şahsen ben bile gazeteci olduğum için yer bulabilirim ihtimali ile pek çok kez arandım konuya dair. Hal böyle olunca da sorunun kaynağından bilgi almak adına Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür ile görüştük. Sayın Hülür konuya dair oldukça geniş bilgi verdiği gibi, 2017’de gerçekleşecek pek çok güzel projenin de müjdesini verdi. İşte Sayın Hülür’ün mevcut sıkıntı olan yoğun bakım yetersizliğine ilişkin söyledikleri:

112 ile giden acil hastadan ücret alınmıyor


“Öncelikle ben hasta veya hasta yakınlarına bir tiyo vereyim, 112 acil çağrı merkezini kullansınlar. Ön masa dediğimiz operatöre çıkan birim sizi ilgili birime aktarıyor. İnsanlar 112 acili arayıp, 112 ile giderlerse ve hastanın durumu gerçekten acil ise ücret alınmıyor. Hasta eğer evinde fenalaşmış, bilinci gitmiş bir hastaysa zaten öncelikle acile gidiyor. Acil hekiminin değerlendirmesi sonucunda yaşıyor ama bilinci yok teşhisi ile yoğun bakıma girmesine karar verildiği zaman, o hastanede yer yoksa en yakın hastaneye götürülüyor. Özel veya devlet hastanesi fark etmeden en yakın hastaneye naklediliyor. 112’de ‘Hastaneler arası nakil’ diye profesyonel ekipten oluşan bir masamız var. Ebe, hemşire, sağlık memuru, yani tüm hastaneleri bilen tanıyan, hangi hastaya hangi doktorun bakacağına vakıf, hastanelerin özelliklerini ve nöbet listelerini de görebilen bir ekibimiz var. Aynı zamanda tüm hastanelerin yoğun bakım yataklarını dijital sistem üzerinden görebilen bir sistemleri var.”

Hastaneler Arası Nakil Ekibimiz Var

“Hastaneler arası nakil ekibimiz hastanın yoğun bakım ünitesine götürülebileceği tüm hastaneleri tarıyor ve boş yatak bulunan en yakın hastaneye naklediyor. Yatakların hepsi dolu görünse bile hastanelerin kriz merkezlerindeki sorumlu kişileri arayarak olası bir sistemsel sorunda görünmeyen yatak durumu dâhil kontrol ediliyor. Önce kamu hastanelerine bakılıyor, yer yoksa çevre ilçe hastaneleri taranıyor, buralarda da yer yoksa en yakın illerde yer aranıyor. 112 ile giden hastayı hiçbir hastane veya Doktor “Ben bundan anlamam, bakamam” diyerek bakmadan geri çeviremez. Böyle bir hareket yaparlarsa hem doktor hem de hastane adına yaptırımları var.



Antalya ve ilçelerinde yer olmadığı zaman Isparta ve Burdur’a bakıyoruz. Aynı komuta sistemi ile o illerin komutası taranıyor. Bir de sadece yatak bulmak yetmiyor, kendi hastanesinde uygun yoğun bakım seviyesi bulunmayan hastanenin doktoru, uygun gördüğü yoğun bakım seviyesi ile ilgili uygunluk vermesi gerekiyor. Bulunan hastanede hastanın hastalığına dair uzman bulunması ve uygun görülen seviyede yoğun bakım ünitesi olması durumunda 112 ile birlikte götürülüyor.

Zaman çok önemli, 2016 yılı içinde aldığımız hastaların % 80 ini 10 dakika içinde hastaneye ulaştırmışız. Hedefimiz bunu daha kısa sürede gerçekleştirmek.”


Antalya Yoğun Bakımda Yazın Sıkışıklık Yaşıyor

“Antalya’ya her ay Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından 600 bin gibi ilave bir nüfus geliyor. İşte bu bizi zor durumda bırakıp yoğun bakım ünitelerimizi yetersiz kılıyor. Sağlık Bakanlığı ile bu sıkıntılarımızı gidermek için harekete geçtik ve 2017’de aynı sıkıntıları yaşamamamız için her türlü çalışmayı yaptık ve yapıyoruz.”

Yakın Gelecekte Sıkıntı Kalmayacak

Kepez Devlet Hastanesi faaliyete başladı. Bu yoğun bakım ünitesi anlamında 72 yeni yatak kazandırıyor bize. Yine Eğitim-Araştırma Hastanesinin yanına yapılan ek binada 82 yoğun bakım yatağı ilave olacak. Zeytinlikte özel bir hastanede 69 yatak ilave olacak. 45 kadar Alanya’dan ilave olacak. Manavgat’ta 20 civarında. Yeni doğan yoğun bakım ünitelerine ise 213 yatak ilave olacak. 2017’nin ilk 6 ayında şu anki mevcudun 3/1 i kadar ilave yoğun bakım ünitesi yatağı aktifleşmiş olacak.

Şu an toplamda 662 erişkin, 268 yeni doğan bebek yoğun bakım ünitesi mevcut. Toplamda 930 olan yoğun bakım ünitemiz, 2017’de 1143 gibi bir rakama ulaşıyor. Bu hedeflerimize ulaştığımız anda yoğun bakım sıkıntımızın kalacağını sanmıyorum.






Kaynak: Banu Barlas