Dünya markası parfümler “Tester” adı altında orijinalinin onda birine satılıyor. Gerçeği 1000 lira olan parfümler, tester yalanı ile 100-150 liraya alıcı buluyor.

Tester olarak alıcı bulan parfümleri almaya gelen araçların tamamı lüks… Orijinal parfüm olduğunu zannederek almaya giden insanlara söylenen yalan, bu parfümlerin tester olarak distribütörler tarafından satıldığı…

Şişeleri bire bir orijinali ile aynı olan parfümlerin kokusu da taklit edilmiş durumda. Bu parfümleri almak için mağaza önüne gelen son model lüks araçlar ve satın alan varlıklı insanlarla yaptığımız röportajlar sonrası, kokusunun orijinale çok benzediği, tester olduğu için ucuza aldıkları, uzun süre aynı parfümü kullandıkları içinse orijinal olup olmadığını çok da fazla anlayamadıklarını ifade ettiler.

Yine internette de sıkça karşılaştığımız “tester”ların orijinal olmadığı da ortaya çıktı. NeHaber Gazetesi olarak, gerek internetten gerekse de Antalya’da bir parfüm mağazasından orijinalinin dokuzda veya onda bir fiyatına aldığımız parfümleri Türkiye’nin en büyük parfüm firmalarına götürüp test ettirdik. Ortaya çıkan sonuç ne yazık ki çok vahim… Parfümlere yapılan testler sonucu gerçek olmadığı ortaya çıkarken, şişelerdeki tahribat da dikkat çekti. Kokuların bir kısmı bire bir orijinaline benzerken, kalıcılık bulunmamakla birlikte, üretim koşullarının belirsizliği ve kullanılan maddelerin bilinmemesi de fason olarak satılan bu parfümlerin zararlı olabileceğini ortaya koyuyor.

Gerek “tester” sattığını iddia eden mağazalardan, gerekse internetten alınan parfümlerin gerçek olarak satılmasındaki en büyük etken, üzerlerinde bulunan “Tester” yazısı…

İstatistiklere göre, üzerinde “tester” yazmasa da internetten alınan üç parfümden biri sahte…Çoğu insan parfümlerin sahte olduğunu bilmeden satın alıyor. Bu durumda dolum parfümle aynı sağlık koşullarını taşıyor mudur bilinmez ancak, dolum parfüm kadar etkili olup olmadığı belli olmayan ve sağlığa zararlı olması muhtemel bu parfümler dolum parfümlerin onda biri fiyatına satılmış oluyor.

resim711111


ÇOĞU İNANIYOR


İstatistiklere göre internette satılan her üç parfümün biri sahte. Çoğu vatandaş bu parfümlerin sahte olduğunu bilmeden satın alıyor. Pazar yüzde yüz kayıt dışı olduğu için de burada dönen paranın büyüklüğü net olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar, sahte parfüm pazarının orijinal pazardan daha büyük olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’de orijinal parfüm pazarının büyüklüğü 200 milyon dolar civarında.

SAHTE PARFÜM NASIL ANLAŞILIR?
- Şişe, kutu ve etikette seri numarası vardır. Üçünün de olmasına ve eşleşmesine dikkat edin.
-Orijinal parfüm kesinlikle renk ve leke bırakmaz. Peçeteye sıkarak deneyebilirsiniz.
- Orijinal ürünün barkot ve QR (kare) kodunu telefonunuzdan okutarak parfüm lisansını sorgulayabilirsiniz.



Kaynak: Banu Barlas