Eğirdir Kaymakamlığı, İlçenin İlk ve Tek Güneş Enerjisi Santralini Hizmete Açıyor

Elektrik üretiminde kullanılan fosil yakıtların çevre ve insan sağlığında yol açtığı zararlar son yıllarda daha görünür hale gelmiş, gelişen teknoloji ve sanayi ile artan enerji ihtiyacı; insanoğlunu yeni enerji kaynaklarına yöneltmiştir.

Bu kapsamda Eğirdir Kaymakamlığı AB Proje Koordinasyon Bürosu tarafından 2018 yılında projelendirilip Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı’na sunulan “Güneş Enerjisi Çiftçinin Emeğine Güç Veriyor” projesi kapsamında yapımı tamamlanan 211,2 kWp DC Gücünde Arazi Tipi Güneş Enerji Santrali (GES) önümüzdeki günlerde faaliyetine başlıyor.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından yaklaşık 1 Milyon TL hibe almaya hak kazan Eğirdir Kaymakamlığı Güneş Enerjisi Santraliyle doğaya zarar vermeden üretilen elektrik enerjisiyle köylerimizin tarımsal uygulamaları ve altyapı hizmetleri karşılanacak.

İşletmesini Eğirdir Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin yapacağı tesis ile ilçemizde yenilenebilir, temiz enerji üretim faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve buna bağlı olarak elma gibi tarımsal üretimlerdeki girdi maliyetlerinin düşmesi ile birlikte iç ve dış piyasada daha rekabetçi fiyatların sağlanması hedefleniyor.

Kaymakamımız Sayın Adem ÇELİK projeyle ilgili yaptığı açıklamada; "Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından hak kazanılan hibe desteği ve kendi öz kaynaklarımızı kullanarak yapımını tamamladığımız tesis ile birlikte İlçemize ilk güneş enerjisi santralini kazandırdık. Son yıllarda büyük önem kazanan yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi, doğaya zarar vermeden elektrik üretimini mümkün kılarak tabiat döngüsünün sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak istiyorsak doğaya verdiğimiz tahribatı en aza indirmeliyiz. Bunun yanında ilçemizin en önemli tarımsal üretimi olan elma, yıl boyu soğuk hava depolarında saklanarak piyasaya sunulmakta; bu da üretim maliyetlerini arttırmaktadır. İnşallah bu konuda yapılacak yeni yatırımların önü açılacak, soğuk hava depolarımız ve kooperatiflerimiz için de örnek bir proje olacaktır. Başta desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Ömer SEYMENOĞLU olmak üzere projemize hibe desteği veren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansına ve emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.” Diye konuştu.

Antalya
firması olan ACM Proje Tasarım Mühendislik firmasının başarılı mühendis kadrosu  tarafından gerçekleştirilen proje büyük ses getirmekle birlikte, komşu il ve ilçelere de emsal teşkil etme yolunda büyük ilgi çekmiş durumda.

resim672906

resim946493


Kaynak: Banu Barlas