Avrupa uyum yasası gereği çocuğa yönelik şiddet adı altında, çocuğunuzu dayakla eğitmeniz veya dövme yoluyla cezalandırmanız suç kapsamında. Bir tokatın cezası 3 bin 600 lira…

Zonguldak’da kızına tokat atan baba 740 lira para cezasına çarptırıldı. Sütüne ilaç atılarak uyutulan baba, kalktığında kızını yatakta bir erkekle yakaladı. 19 yaşındaki kızı E.B. yi yatakta bir erkekle yakalayan baba attığı tokat yüzünden kızının şikâyetçi olması üzerine “Basit kasten yaralama” suçuyla yargılandı.

43 yaşında temizlik işçisi olan Sefer B. Sabah kızını yatakta bir erkekle görünce yanına çağırdı ve tokat attı. Karakolda kendi isteği ile ilişkiye girdiğini söyleyen E.B. kendisine tokat atan babasından şikâyetçi oldu.

Kızın şikâyeti üzerine görülen davada, kızını yatakta bir erkekle gördüğü için attığı tokat karşılığında babaya 3 bin 600 lira para cezası verildi. Mahkemenin ‘tahrik’ indirimi uygulamasıyla ceza 740 liraya düştü.

İddianame doğrultusunda Sefer B. Hakkında Sulh Ceza Mahkemesi’nde 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sefer B. Kızına kızdığı için tokat attığını söylerken, kızı E.B. iki duruşmaya da katılmadı. Karar duruşmasında hâkim, zorla getirilme kararı verdi ancak E.B. nin adresi tespit edilemediği için duruşmalara getirilemedi.

Cumhuriyet savcılığının ‘alt soya karşı kasti basit yaralama’ suçu ile yargıladığı baba Sefer B.’ye verilen 3 bin 600 liralık para cezası verildi. E.B. mahkemeye katılmadığı için hâkim ifadesinin dosyaya katkıda bulunamayacağına hükmetti. 180 gün karşılığında 3 bin 600 lira para cezası verilen babanın cezası daha sonra haksız tahrik altında eylemi gerçekleştirdiği gerekçesiyle 37 gün karşılığı 740 liraya düşürüldü.

Karara tepki gösteren Sefer B. 15 yıl önce boşandığı ilk eşinden olan kızının velayetinin annesinde olduğunu ve yıllar sonra geçen Aralık'ta annesini terk edip yanına geldiğini söyledi. Sefer B., 2.5 yıl önce ikinci evliliğini yaptığı eşiyle kızını çok sevdiklerini, onu düştüğü durumun içinden kurtarmak için çabaladıklarını, ancak başlarına bu olayın geldiğini belirtti. Olay günü eşinin köye gittiğini, kızının sütüne uyku ilacı atarak kendisini uyutup eve erkek aldığını ileri süren Sefer B., şöyle konuştu: "Sabah uyandığımda odada yakaladım. 'Niye böyle yaptın?' dedim. 'İstemeyerek oldu' dedi. Bir tokat attım. Emniyete giderek durumu bildirdim. Kızımı fuhuş bataklığından kurtarmak istedim. Ama o benden şikâyetçi oldu. Duruşmalara hiç gelmedi. Ama mahkeme bana böyle bir ceza verdi. Kendi kızımı korumayacak mıyım? 'Bir tokat attım' diye bu cezayı hak etmedim. Haksız yere verilen bir ceza. Başka birisi aynı durum karşısında benim yaptığımdan daha kötüsünü yapardı. Hâkime bunları söyledim. 'Öfkeyle bir tokat attım' dedim. Hâkim de 'Yasa bu şekilde' dedi."

'PARAYI ÖDEYEMEM'

Belediyede taşeron firmada 850 lira ücretle çalıştığını ve verilen para cezasını ödeyecek durumda olmadığını anlatan Sefer B., "220 lira kira veriyorum. Elektrik, su derken zor geçiniyoruz. Mümkün değil bu parayı ödeyemem. Zaten karara itiraz edeceğim. Kızım duruşmalara katılmadan hâkimin bu kararı vermesi usulsüz. Yargıtay da kararı onarsa o zaman gerekirse 3-4 ay içeride yatacağım" diye konuştu. Kızını 15 yıl sonra ilk kez gördüğünde çok sevindiğini belirten Sefer B., "Ama şimdi yaşadıklarımız beni çok üzdü. Olaydan sonra polis eşliğinde annesine teslim ettim. Ama oradan da ayrılmış. Kız arkadaşlarıyla bir evde kaldıklarını duydum. Polise bildirdim, bulamadılar" dedi.



Kaynak: Banu Barlas