Korona öncesi yukarıya doğru hareketlenen enflasyon, pandemi süresince tavan yaptı. Her zaman aldığımız ürünler normalin üzerinde artarken, miktarlar da azaltılarak tüketicinin cebi hızla boşaltıldı.

Serbest piyasa ekonomisinde ürün fiyatları fazlaca serbest bırakılırken, artan fiyatlara rağmen gramajı düşürülen ürünler tüketiciyi isyan ettirdi. Sözgelimi garibanın en büyük eğlencesi olan çekirdek artık lüks tüketim sınıfına girdi. Ortalama 200 gramlık çekirdeklerin fiyatı bir yıl içinde 4,5 liradan 10 liraya yükselirken, gramajı da düşürülerek 185 gr. Dan satışa sunuldu. Yine 400 gramlık çekirdek ambalajı değiştirilmeden yapılan algı yönetimi ile, 285 grama düşürülerek 20 liradan satışa sunuldu.

resim490862

Miligramlarla ölçülen makyaj malzemeleri de giderek artan fahiş fiyatlarla satılırken, gramajı da düşürülerek tüketicinin zararı kat ve kat arttırıldı.

Koronavirüs salgınıyla tüketiciyi aldatma girişimleri daha da arttı. Birçok firma, fiyatı kağıt üzerinde artırıp sonra daha sonra yüzde 25-50 seviyesinde indirim uyguladığını duyurarak tüketicileri kandırma yoluna gidiyor.

Gıda ürünlerinde özellikle fiyatı günlük değişen sebze meyvede fiyatı önce artırıp sonra indirim tabelası yerleştirmek şimdilerde hemen hemen tüm marketlerde uygulanır durumda. Fiyatları günlük takip etmeyen bir tüketicinin aldatmacayı fark etmesi imkansız.

Gerek kaynaktan kesilen gerekse katma değer olarak alınan vergileri vatandaş peşin öderken, devletin denetim mekanizmalarının çalışmaması ve tüketici aleyhinde artışlar ile hileler yapılması halkın büyük tepkisine sebep oldu.

Mehmet Burak Barlas


Kaynak: Banu Barlas