SDÜ'de öğretim görevlisi olan Doçent Dr. Suat Kolukırık, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bacanağı olduğunu ancak seçimlerde Başbakan Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı.


CHP ve MHP'nin desteklediği Çatı Aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin değerlendirmeler devam ediyor. 2011 seçimlerinde Milletvekili adayı olan Doç. Dr. Suat Kolukırık, İhsanoğlu'nun AK Parti tabanından oy almasının mümkün olmadığını iddia etti. Kolukırık, şu açıklamalarda bulundu:

TECRÜBE VE TANINIRLILIK ÇOK ÖNEMLİ

"Cumhurbaşkanın kim olacağına karar verecek olan sandıktır, halktır. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bürokrat ve akademisyen kimliği dışında, kamuoyundaki tanınırlığının seçimi lehine çevirme ve aday tercihinde belirleyici olabileceğini düşünmüyorum. Ekmeleddin Bey ,Türkiye'nin yetiştirmiş olduğu iyi bir isim ama Cumhurbaşkanının kim olacağını daha farklı dinamikler belirleyecektir.

AK PARTİ'DEN OY ALMAK İÇİN TERCİH EDİLMİŞ BİR ADAY

Sosyolojik bir analiz yaparsak; MHP ve CHP'nin matematik olarak Ak Partiyi geçmesi imkansız. Zaten CHP, soldan bir adayın seçimlerde şansının olmadığını biliyor. Geleneksel sol'un Türkiye'deki oy oranı % 30 düzeyinde. Bu nedenle Ak Partili adayı zorlayacak sağdan bir aday belirlemek zorunda kaldılar. Muhalefetin toplam oy oranının maksimum oranda yüzde 45 karşılığı var. CHP ve MHP açısından Ekmeleddin İhsanoğlu rasyonel bir isim. İslam dünyasıyla ilişkileri, alim ve demokrat kişiliği ön plana çıkıyor. Muhalefet muhtemelen Ak Parti, BBP ve Saadet Partisinin tabanına hitap etmeyi düşünmüş olmalı. Ama CHP kendi adayını ne kadar benimseyip destekleyecek hep birlikte göreceğiz...

HALK CUMHURBAŞKANINI SEÇMEK İÇİN HAZIR

İhsanoğlu tercihi Ak Parti tabanından oy alabilmek için düşünülmüş bir isim. Şahsi görüşüm AK Parti tabanından oy alamaz. Eğer herhangi bir terslik olmazsa Başbakanımızın Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanı seçileceğini ve yaklaşık yüzde 58-60 oranında oy alacağını tahmin ediyorum. Mevcut görünümle muhalefet partilerinin ve adayının AK Parti'ye karşı bir üstünlüğü olmayacaktır. Öte yandan Tayyip beyin cumhurbaşkanlığı için doğru bir aday olduğunu düşünüyorum. Her şeyin bir ilki var, cumhurbaşkanlığı seçimi için halkımızın hazır olduğunu ve adayların belli olmasıyla da konuşulmaya başlandığını görüyoruz. Türk halkı sandığa ve demokrasiye alışkın bir halk. Geçmişte pek çok seçim yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimi de bu olgunlukta geçecektir ve halkımız istikrardan yana tavır alacaktır.


Kaynak: Banu Barlas