Cumhurbaşkanı Erdoğan sokak terörünün önüne geçmek ve güvenlik güçlerinin bu yöndeki mağduriyetini gidermek için düymeye bastı. Bundan böyle sokak terörüne yönelik taviz verilmeyeceğini vurgulayan hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı, iç güvenlik konusunda reform yapma kararı aldı.

Kobani olaylarının ardından iç güvenlik reformu ihtiyacının ortaya çıktığını belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, 'Özellikle Almanya örneğine öncelik vermek sureti ile çalışmalara devam edilmesi kararı verilmiş oldu' diye konuştu.

Hükümet, 'Kobani olayları' sonrasında güvenlik birimlerinin elini güçlendirmek için düğmeye bastı. Bakanlar Kurulu dün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 5,5 saatlik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, toplantıda, kapsamlı bir iç güvenlik reformunun hazırlanmasına ihtiyaç olduğu sonucuna varıldığını kaydetti.

Arınç, şöyle devam etti: 'Bu iç güvenlik reformunda, özellikle AB üyesi ülkelerde bu durum nasıl karşılanmaktadır ve belki Almanya örneğine öncelik vermek suretiyle çalışmalara devam edilmesi kararı verilmiş oldu. Öyle bir organizasyon olmalı ki, bu tür olaylar anında bastırılabilmeli. Hadi şurada açık oldu, yamalayalım gibi bir yaklaşım içinde değiliz.' Arınç, Almanya örneğinde polisin ğözaltına alma hakkı ve korunaklı bir yere götürme hakkı bulunduğunu kaydetti.

90'LARDAN DAHA ESKİYE DÖNERDİK

'Son olaylar muvaffak olsaydı, bırakın 90'ları daha eskilere Türkiye dönerdi' diyen Bakan Arınç, yaşananların yaygın bir şiddet, bir terör olayı olduğunu söyledi. Arınç, 'Son yıllarda yaşanmış olanlardan en fecilerinden bir tanesidir' ifadelerini kullandı. Kamu binalarına veya özel işyerlerine yapılan zararların giderilmesi için acil destek kapsamında ödemelerin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini kaydeden Arınç, 'Bu konuda zarar görenlerin şikayetinin kalmayacağını düşünüyoruz. Cezai soruşturmalar da en kısa zamanda başlatılacaktır' diye konuştu.

İncirlik'le ilgili yeni bir durum yok

Bakan Arınç, Türkiye'nin, IŞİD'le mücadele konusunda uluslararası koalisyonla işbirliği yaptığını ancak terörle mücadele kapsamında yürütülen işbirliği dışında iddia edildiği gibi 'İncirlik'le ilgili yeni bir durum' olmadığını kaydetti. Bu aşamada sadece eğit-donat kapsamında Türkiye tarafından önerilen bazı tesisler söz konusu olduğunu belirten Arınç, 'Bunda da karar aşamasına gelinmemiştir. Uçuşa yasak ve güvenli bölge tesisi ile ilgili görüşmeler derinleştirilerek sürdürülecektir' diye konuştu. Türkiye'nin Suriyeli ılımlı muhalifleri eğitme konusunda haklı çıktığını vurgulayan Arınç, 'Keşke Türkiye'nin sözlerine ABD de, diğer batılı ülkeler de kulak verebilseydi' dedi.

Barzani'nin açıklaması olumlu

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin 'IŞİD saldırıları olduğu dönemde kendilerine önce İran'ın ardından Türkiye'nin yardım ettiğini ancak Türkiye'nin konjonktür gereği bunu açıklamadığına' yönelik basına yansıyan açıklamalarına ilişkin görüşünün sorulması üzerine Arınç, şunları kaydetti: 'Bence olumlu bir açıklamadır. Şu açıdan, 'Evet, Türkiye bu konuda bize yardım etti ama beklediğimiz kadar değil' dedi. Olabilir, onun da sebeplerini kendisi doğru olarak tespit etmiş. Bu bir serzeniş değil. Türkiye kendi ulusal çıkarlarını her bakımdan en önde tutmak zorundadır.

Bu arada Bakan Arınç, öğretim görevlilerine ek tazminat verilmesine ilişkin düzenlemenin de Kurul'da imzaya açıldığını açıkladı.


Kaynak: Banu Barlas