Elektronik ve Biyometrik kimlikler Aralık ayından itibaren verilmeye başlanıyor. Elektronik kimlik projesi kapsamında geliştirilen sisteme ek olarak Biyometrik özelliği de eklenince, artık bu kimlikler sayesinde kişiye dair her türlü bilgi elde edilebilecek ve taklidi yapılamayacak.

EKDS projesi kapsamında geliştirilen T.C Kimlik Kartı, Aralık ayından itibaren kanuni olarak Nüfus cüzdanın yerine geçerek vatandaşlık kartı olarak kullanılacaktır.

T.C. Kimlik Kartı, vatandaşa ait nüfus bilgilerinin kartın üzerindeki yonga üzerine güvenli bir şekilde kaydedilmesi ve bu işlemden sonra yetkisiz kimseler tarafından yeniden üretilmesini yada bilgilerinin değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanması esasına dayanan, görsel ve mantıksal güvenlik unsurlarına sahip olan bir akıllı karttır.

Kamu hizmeti sağlayacak kurumların uzaktan (elektronik olarak) sundukları hizmetlerden faydalanabilmek için, kişisel kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak T.C. Kimlik Kartı, görsel ve mantıksal güvenlik unsurlarına sahip olan bir akıllı karttır.

Bununla birlikte T.C. Kimlik Kartı, kamu hizmeti sağlayacak kurumların birbirlerine sundukları hizmetlerden faydalanabilmesi için, e-Devlet yapısı kapsamında alt yapıyı destekleyecektir. Kamu kurumlarının hizmet sunum sürecinin başlayabilmesi vatandaşın ancak bu kart vasıtasıyla kendini sisteme tanıtmasıyla mümkün olabilecektir. Kartta saklanacak bilgiler sayesinde bazı hizmetlerin alımını, sunumunu kolaylaşacaktır.

Biyometrik kimlik kartının özellikleri ise şöyle:


Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Sağlık Hizmet Sunucularında (SHS) kimlik doğrulama yapılması için kişilerin avuç içi damar izi haritasının tanımlanması gerekiyor.

Elektronik kimlik doğrulama sistemi ile kişilerin avuç içi damar izi haritası kullanılarak özel hastanelerde daha hızlı ve güvenli hizmet almaları hedefleniyor. Biyometrik Kimlik tanımlaması yapmak isteyen kişilerin ilk kaydı için 5-6 dakikada işlem tamamlanıyor. 1 Temmuz’da başlayan bu uygulama 1 Aralık 2013 itibariyle tamamlanarak, ülke genelinde 1 Aralık itibariyle “Avuç içi damar izi kimlik doğrulama sistemi”ne geçilmiş olacak.

Biyometrik kimlik almak için neler gerekli?

Avuç içi damar izi haritası da denilen Biyometrik kimlik almak için TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport ile hastanelerde kurulan ilgili bankolara başvurmak gerekli.

Nereden Alınır?

Sağlık kurum ve kuruluşlarına, başvuru aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, istenen kimliklerden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılmaktadır.

Hastanelere başvuran hastanın ilk biyometrik verisi Kurum veri tabanına kayıt işlemi hastaneler tarafından yapılmaktadır. Hastane ve sağlık sunucuları, ilk biyometrik verinin Kurum veri tabanına kayıt işleminde hastalardan beyan ve taahhüt belgesi almak zorunda olacak. Hastane bankolarına kurulan Biyometrik Kimlik Doğrulama Ünitesinde (BKDÜ) Biyometrik kimliğinizi oluşturabiliyorsunuz. BKDÜ’de her iki elinizi cihaza okutarak, biyometrik avuç içi verisi kayıt ediliyor. Bu veriler SGK kayıt sistemine geçiriliyor.

Biyometrik kimlik uygulamasının yararları

SGK, bu uygulamayla usulsüz kullanımları engellemeyi planlıyor. T.C. Kimlik numarasıyla yapılan usulsüzlüklerin önüne geçmek için, biyometrik uygulamaya başladı. SGK, biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulanması ile hastanede olmayan vatandaşa sağlık hizmeti sunmuyor.

resim387852

Dünyada İlk

Kişiye özgü olduğu için kopyalanması kesinlikle mümkün olmayan ve sadece hastanın bizatihi kendisinin sağlık hizmet sunucusunda olması ile alınabilen biyometrik damar izi, dünyada da ilk olarak SGK tarafından hayata geçirildi. Projenin dünya çapında bir başarı öyküsü olduğunu belirten yetkililer, ülke ekonomisi ve dünya ülkeleri ekonomileri açısından kayıp kaçakla mücadelede stratejik bir araç olarak önemine dikkat çekti.

Banu Barlas Okumuş


Kaynak: Banu Barlas