Şirketlerin ortaklarını SGK’ya bildirmemeleri nedeniyle yemeleri gereken cezalar SGK tarafından affediliyor ve siliniyor. Ancak bu aftan faydalanmak için çok az zamanınız kaldı.

SGK'ya ortaklarından dolayı kayıt yaptırmamış olan şirketlere ceza affı geldi. Ama bazı şartlarla...

Sosyal güvenlik mevzuatına göre bazı şirket ortaklarının 4/b kapsamında sigortalı olmaları gerekiyor. Buna göre; - Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları ve - Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından hisse devri alan yeni ortaklarının sigortalılıkları şirket yetkililerince 15 gün içinde SGK ’ya bildirilmesi gerekmekte.

Yine aynı şekilde bu kişilerin görevlerinden ayrılmaları veya hisselerini devretmeleri halinde şirket yetkililerince bu durum 10 gün içinde SGK’ ya bildirilmesi gerekmekte.

Bahsi geçen bildirimlerin belirtilen süreler içinde yapılmaması halinde, verilmesi gerekli olan her bir bildirge için şirket tüzel kişiliğine bir aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmakta.

6552 Sayılı Torba Yasa ile şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11 Aralık 2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacak.

Yani şirketlerin ortaklarını SGK’ya bildirmemeleri nedeniyle yemeleri gereken cezalar SGK tarafından affediliyor ve siliniyor. Ama bazı şartlarla: 11 Aralık 2014 tarihine kadar bildirimlerin kağıt ortamında SGK’ya yapılması gerekiyor. Ancak daha önceden aynı konuda idari para cezası tahsil edilmiş ise şirketlere iade edilmeyecek.

Söz konusu bildirimler ne yazık ki elektronik ortamda yapılamayacak. Bu sebeple şirketlerin bir an önce geçmişe dönük yönetim kurulu üyesi ve ortaklarının kayıtlarını gözden geçirmeleri gerekiyor. Çünkü elden verilecek bildirgeler için SGK kapısında uzun kuyruklar oluşabilir.


Kaynak: Banu Barlas