Yüzde meydana gelen uyuşmalar, yüzün sağında veya solunda tek bir bölgede oluşabileceği gibi yüzün genelini etkileyebilir. Uyuşma hissi hafiften tamamen paralize olmaya kadar değişen şiddetlerde meydana gelebilir. Yüzde uyuşma nedenleri arasında “Bell paralizisi” ilk sıralarda gösterilmekle birlikte çok farklı hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 5000 kişiye “Bell paralizisi” teşhisi konulmaktadır.

Sinir Hasarı ve Yüzde Uyuşma

Yüzde meydana gelen hafif veya şiddetli uyuşmaların ana nedeni yüz bölgesindeki sinirlerin hasar görmesidir. Bell paralizisi yüz bölgesindeki siniri etkileyerek zayıflatır ve uyuşmaya neden olur. Hissizlik aniden ortaya çıkabilir ya da bir kaç gün boyunca şiddetini arttırarak oluşabilir. Dışarıdan görülen belirtileri tepkisiz yüz kaslarıdır. Konuşma güçlüğüne yol açabilir.

Sinir hasarına yol açan diğer bir neden ise servikal disk lezyonudur. Lezyon, spinal sinirlere baskı yaparak uyuşmaya neden olur. Uyuşma simetrik veya tek taraflı olarak görülebilir.

Merkezi Sinir Sistemi Bozuklukları

İnme, yüzde uyuşma veya tamamen felce neden olabilir. İnmenin ana nedeni ise tıkanan kan damarı nedeniyle beyne yeterince oksijen gitmemesidir. Oksijen yetersizliği yüzün bir kısmının ya da tamamının paralize olmasına yol açabilir. Bazı vakalarda inme geçiren biri göz kapaklarını ve alın bölgesini hareket ettirebilir. İnme sonucu vücudun diğer kasları da etkilenebilir.

Merkezi sinir sistemini etkileyen ve yüz bölgesinde uyuşmaya yol açan diğer hastalıklar arasında multipl skleroz ve “geçici istemik atak” olan minyatür inmelerdir.

Vitamin Dengesizlikleri

Bazı vitamin eksiklikleri yüz bölgesinde uyuşma hissine yol açabilir. B12 vitamininin yetersiz olarak alındığı durumlarda yüz ve vücudun diğer bölgelerinde hissizlik meydana gelebilmektedir. Düşük potasyum, kalsiyum veya sodyum seviyeleri aynı belirtilere yol açabilir. Vitamin eksikliğine bağlı uyuşmalar vitamin takviyesi ile tedavi edilebilmektedir.

Yüzde Uyuşmanın Diğer Nedenleri

Panik atak ya da hiperventilasyon sendromu, stres veya depresyon yüzde uyuşmaya yol açabilir. Gevşeme egzersizleri veya meditasyon bu gibi durumlarda belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.

Herpes, lyme hastalığı, diyabet, frengi ve enfeksiyonlar yüzde uyuşma nedenleri arasında sayılmaktadır.

Bazı durumlarda uyuma pozisyonu veya aynı pozisyonda uzun süre sabit kalma yüze olan kan akışını aksatarak geçici uyuşmaya yol açabilir.

Yüzde meydana gelen uyuşmaların nedenleri ciddi hastalıklar olabileceği için doğru teşhisin konulabilmesi adına vakit kaybetmeden bir doktor kontrolü yapılmalıdır.

Kaynaklar

University of Maryland Medical Center: Bell’s Palsy and Facial Paralysis
U.S. National Library of Medicine and National Institutes of Health: Numbness and Tingling
Mayo Clinic: Bell’s Palsy
National Institutes of Health: Stroke


Kaynak: Banu Barlas