Çok partili rejime geçildiğinden bu yana, Antalya’da CHP’den seçilmiş tek bir kadın milletvekili yok.

Çok partili rejime geçildiğinden bu yana, Antalya’da CHP’den seçilmiş tek bir kadın milletvekili yok. Antalya’nın ilk kadın milletvekili MHP’li Nesrin Ünal iken, Ak Parti’de 3 dönem vekillik yapan Gökçen Özdoğan Enç ve son iki dönemdir de hala Antalya Milletvekili olan Sena Nur Çelik, kadınlar adına ipi göğüslemiştir. Atatürk’ün partisi olarak anılan CHP’de, Atatürk’ün kadına duyduğu saygı ve verdiği önem bilinmesine rağmen, ne Milletvekilliğinde ne Belediye Başkanlığında ne de İl ve İlçe Başkanlıklarında da kadının adı bulunmamaktadır. 


CHP’de Ses Var Görüntü Yok!

Son olarak 5 Aralık Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkı verilmesinin yıldönümünde açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun: “ Kadınlarımız hak ettiği yerde değil” dedi ve devam etti: “Türk kadını, toplumda layık olduğu yeri mutlaka almalıdır. Kadına karşı ayrımcılığı hiçbir alanda kabul etmiyoruz. Biz kadınların siyasette de toplum hayatında da en önce olmasını savunuyoruz. Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı vermesidir.” Dedi. 

CHP’nin siyasi kanatlarından kadına ve seçme-seçilme hakkına yönelik gelen tüm açıklamalar da, hep aynı doğrultudaydı. Peki, madem Atatürk çizgisi var ve madem kadın haklarına bu kadar duyarlılar, o halde neden İktidar Partisi olan Ak Parti’de bile Antalya’da kadınların meclis üyeliği 500 lira iken, CHP’de kadınlara 3500 lira?! 

Tek Partili döneme geçildiği Cumhuriyet tarihi boyunca, CHP Antalya’dan çıkmış tek bir kadın milletvekili bulunmamakta. Antalya’dan ilk kadın milletvekili seçilebilir sıraya kadın aday koymamak, meclis aday adaylığı ücretini diğer partilerin 6 katı tutmak kadına değer vermek değil, kadının önünü direk kesmektir. 

Partisi, görüşü ne olursa olsun, eşit temsil her kadının hakkıdır. Bu bağlamda, kadına yönelik pozitif ayırımcılık beklenen durumda, kadının adının olmaması çok üzücü. Gerçi gelirimizin % 50 sinden fazlasını vergi olarak devlete ödediğimizi gözününe alırsak, seçim için ayrılan ödenekler yetmiyormuş gibi üzerine bir de üyelik için ücret talep edilmesi kabul edilebilir değildir.