Son zamanlarda sıkça yaşanan cep telefonu patlama vakası bu kez de Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşandı. Ece Gülbahçe(24) adındaki genç kızın telefonla konuştuğu sırada meydana gelen patlama ve arkasından telefonun elinde alev alması Gülbahçe’ye büyük şok yaşattı.

Sabah 08:00 sularında meydana gelen patlamayla elinden ve yüzünden yaralanan Gülbahçe, Kızlarpınarı Caddesinde çalıştığı özel hastane de tedavi gördü.

Gülbahçe alev alan telefon yüzünden elinden, boynundan ve kulağından yaralandı. Yapılan tedavinin ardından ilçe Emniyet Müdürlüğüne suç duyurusunda bulunan Gülbahçe’nin patlayan telefonu 1 yıl önce alınmıştı ve orjinaldi. Faturalı ve orijinal telefonun bu hale gelmesinden dolayı şikayetçi olan Gülhahçe üretici firmadan da şikayetçi oldu.

Son dönemlerde cep telefonlarının patlama oranındaki artış son derece ürkütücü. Bugüne dek meydana gelen onlarca patlamada maddi manevi hasar oluşmakla birlikte, patlamaların ne sebeple meydana geldiğine dair hiçbir gerekçe sunulmadı.


Zonguldak'ta bomba gibi patlayan cep telefonu bataryası güvenlik kamerasına yansımıştı. Bu olay bataryalar hangi durumlarda patlar sorusunu akıllara getirdi.

Uzmanlar cep telefonuna dair gerçekleşebilecek tehlikelerde şu şekilde uyarılarda bulundu:
Şarjdayken görüşme yapılmaması, cep telefonunun veya bataryasının sıcak ve güneşe maruz kalan ortamlarda bırakılmaması, telefonun uzman olmayan kişiler tarafından tamir edilmesi, ısınmış veya şişmiş bataryaların kullanılmaması, yan sanayi ürünü alırken voltajının ve özelliklerinin uyum sağlayıp sağlamadığının kontrol edilmesi ve mümkünse yan sanayi ürününün tercih edilmemesi.


İşte size Dünyadan ve Türkiye’den cep telefonu patlamasına ilişkin bazı örnekler:

Çin haber ajansı Xinhua'da çıkan bir habere göre 23 yaşındaki Ma Ai Lun, çalan akıllı telefonuna cevap verdiği anda elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

Benzer bir olay İsviçre'de de yaşandı. İsviçre'de oturan 18 yaşındaki Fanny Schlatter, çalıştığı işyerinde boya kutularını kamyona taşırken 'Akıllı telefonu'nun cebinde patlaması sonucu yaralandı.

Hediye cep telefonu elinde patladı! Küçük Tuğçe, doğum günü hediyesi cep telefonunu şarja takılı iken eline alınca şiddetli bir patlama oldu. Çeşitli yerlerinden yaralanan Tuğçe’nin saçları da alevler içinde kaldı.


ESKİŞEHİR’de S. Tuğçe Eren’in (13) elinde cep telefonu patladı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Servisi’nde tedavi altına alınan S. Tuğçe Eren, sol elinin avuç içi, sağ elinin 2 parmağı ile yüzünden ve boynundan yaralandı. Eren yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Birkaç hafta önce ablamın bir kız arkadaşı bana doğum günüm nedeniyle cep telefonu hediye etti. Gece cep telefonunu şarja takıp, yattığım kanepenin kenarına bıraktım. Sabaha karşı uyandığımda telefonun ışığının yandığını gördüm. Telefonu elime aldığım anda patladı. Ellerimden ve yüzümden yaralandım. O anda saçlarım alev aldı ve kanepe de tutuştu. Patlamaya uyanan annem ve ablam üzerime battaniye örterek saçlarımdaki alevleri, sonra da kanepedeki yangını söndürdüler.”


Anne:
“Dava açacağız!”
Patlama sesiyle uyanan anne Müsebbiye Eren silahla ateş edildiğini sandığını söyleyerek, ‘Yan odada kızımın sesini duyunca içeriye girdim. Saçları alev almıştı. Büyük kızımla birlikte Sadiye’nin üzerine battaniye örterek alevleri söndürdük. Şu anda olayın şokunu yaşıyoruz. Cep telefonu şirketine dava açacağız’ dedi.

Bataryası Patlayan Cebini Tazmin Etti:
Ankara

Elindeki cep telefonunun bataryası patlayan vatandaş başlattığı hak arayışı mücadelesinden sonuç alarak patlayan telefonun aynısını üretici firmadan almayı başardı.

Göksel Yunusoğlu isimli vatandaşın cep telefonunun bataryası evinde şarj halindeyken patladı. Yunusoğlu’nun, evindeki perde, koltuk ve parke de hasar gördü.

MADDİ MANEVİ TAZMİNAT DAVASI YOLU AÇILDI

Yunusoğlu, 24 Nisan 2005 tarihinde meydana gelen olay üzerine, Çankaya Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurdu.

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Yunusoğlu’nun başvurusu üzerine yaptığı incelemede, cep telefonu bataryası üreticilerini haksız buldu.

Heyet, firmanın Yunusoğlu’na, yeni bir cep telefonu tahsis etmesine karar verdi. Ayrıca, Yunusoğlu’nun da maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açmasını uygun bulduğunu açıkladı.


Cep Telefonu Cepte Patladı


ABD’de cep telefonu cebinde patlayan 10 yaşındaki çocuk, birinci derece yanıkla hastaneye kaldırıldı.
California’nın Sherman Oaks kasabasında yaşayan Leobarda Villalobos’un 10 yaşındaki oğlu Yovani’ye aldığı cep telefonu, küçük Yovani’nin cebinde patladı. Bir süre önce arıza yapan, Motorola marka cep telefonun patlaması sonucu, bacağı birinci derecede yanan ve hemen hastaneye kaldırılan Yovani’nin ailesi, cep telefonundaki sorunun ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Motorola yetkilileri ise, olayla ilgili yorum yapmaktan kaçındılar.

Cep Telefonu Pili Patladı İş Yeri Yandı!

Manisa’nın Kula İlçesi’ndeki Tarihi Yeni Hamam Caddesi’nde cep telefonu satılan işyerinde sabaha karşı yangın çıktı.

Yangın, Kula Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile çevre binalara sıçramadan denetim altına alınarak söndürüldü. Yangında Şengül Uysal’a ait cep telefonu satış mağazası tamamen yandı. Yapılan incelemede, yangına patlayan bir cep telefonu bataryasının yol açtığı belirlendi.

Banu Barlas Okumuş



Kaynak: Banu Barlas