Türkiye Tek Partili Günlere Mi Dönüyor?

Ak Parti ve Diğerleri

Çatı aday bünyesine seçmen katabiliyor mu bilinmez ancak Çatının giderek büyüdüğü bir gerçek. Antalya’da 7 siyasi parti Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek vereceklerini açıkladı.

Muhalefetten koalisyon giderek büyüyor. Çatı aday İhsanoğlu’na seçim turlarında Türkiye’de oy almış almamış, barajı geçmiş geçmemiş, unutulmuş-unutulmamış ne kadar parti varsa desteğini açıkladı. Türkiye’de 7 parti İhsanoğlu’na destek verdiğini kamuoyuna duyurdu.

7 Parti Ak Partiye Karşı Birleşti

Son olarak Antalya’da düzenlenen basın toplantısında CHP ve MHP başta olmak üzere, 7 siyasi parti temsilcisi Cumhurbaşkanı seçiminde adaylarının Ekmeleddin İhsanoğlu olduğunu açıkladı. 7 Partinin temsilcisi Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenledikleri basın toplantısında CHP’li Devrim Kök söz alarak Çatı aday değerlendirmesinde bulundu.

CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök; “ Cumhurbaşkanı halk oylamasıyla seçilecek” dedi ve bu seçimde devlete bir baş seçileceğini belirtti. “Kimseye ideolojik bakış açısıyla yaklaşmayan, siyaset üstü, güven vehuzur oluşturacak, milletin korkusuz güven içinde yaşamasını sağlayan, farklılıkları bir zenginlik olarak kabul eden, baba kucağı gibi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı seçeceğiz. Devlete baş seçeceğimiz için siyaset üstü olmalı, siyasete ideoloji ile bakmak yerine baba şefkati ile bakmalı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir devrimdir, farklı partiler, proğramları tüzükleri olan partiler, ülkemizin geleceğine dair önemli bir karar almışlardır. Büyük bir uzlaşıyla İhsanoğlu’nu desteklemişlerdir. Bu önemli bir karardır.”şeklinde açıklamada bulunan Devrim Kök, aldıkları kararla ilgili destek istedi.

MHP Antalya İl Başkanı Osman Çetin’de Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığının ortak bir karar sonucu ortaya çıktığını belirterek, şunları ifade etti; “ Büyük uzlaşının bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Ülkemizin geleceği için büyük bir adım olduğuna inanıyoruz. Biz Türk milletinin sağduyusuna güveniyoruz. Herkesi İhsanoğlu’nu desteklemeye çağırıyoruz. 10 Ağustos’ta adaletsizlik, hukuksuzluk, baskı rejimine bir son vermek, adaleti, huzuru rahatı ekmek için Ekmeleddin gelecek. 10 Ağustos’ta tüm baskı ve zorlamanın son bulacağına inanıyorum. İhsanoğlu 12’inci Cumhurbaşkanı olarak, milletin birliğini, dirliğini ve kucaklaşmasını sağlayacaktır.”

Demokrat parti İl Başkanı Hasbi Ünal da çatı aday olarak gösterilse de Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tüm Türk milletinin kabullendiğini ifade ederek, DP'nin Anap ve Doğru Yol Partilerinin birleşimiyle ortaya çıktığını ve bu durumda iki parti tabanının da bu adayı desteklediğini dile getirdi.

MHP ve CHP’yi diğer 5 parti DYP, ANAP, DSP, Bağımsız Türkiye Partisi, Liberal Demokrat Parti nin il başkanları da destekleyerek, Alevi, Sünni, Kürt, Türk ayrımı gözetmeden birlik olunmasını istediklerini ifade ettiler.

16 Temmuz 2014 tarihi itibariyle bu partilerin arasına BBP'de katılarak aynı Çatı altına girmiştir. BBP'den gelen açıklamaya göre Çatı adayı destekleme kararı alınmıştır.



Banu Barlas Okumuş


Kaynak: Banu Barlas