Bundan birkaç yıl öncesine kadar, Antalya’nın en hareketli sokaklarında görmeye alıştığımız ‘sokak dansçısı’ gençleri son zamanlarda ancak Terra City yanında, Muratpaşa Belediyesinin önünde veya trafiğe kapalı caddenin başında bulunan Burger King’in önünde görebiliyoruz.

Artık neden kalabalık alanlarda göremediğimizi sorduğumuzda ise bir dokunduk, bin ah işittik kendilerinden. Gençler artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığından dert yandılar bize. Hayattaki en büyük ve en ekonomik hobilerinin dans etmek olduğunu, ancak dansın Türkiye koşullarında önemsenmediğini, uygun yer bulamadıkları için sokakta buluşup dans ettiklerini söylediler.

Yıllardır kalabalık ortamlarda dans ettiklerini ve seyirci kitlisinden de büyük zevk aldıklarını ifade eden genç dansçılar, artık kalabalık yerleri tercih etmemelerinin nedenini anlattılar. Dansın masum bir uğraş olduğunu, insana mutluluk veren bir etkinlikken, aynı zamanda fiziksel anlamda yararlı bir uğraş da olduğunu ancak son yıllarda çeşitli tacizlere mağruz kaldıklarını ifade ettiler. Farklı yaklaşımlardan ve gelenin gidenin garip laflar atmasından rahatsız olan gençler, bu yüzden artık kalabalık ortamları tercih etmediklerini söylediler.

Yurt dışında dans gibi etkinliklerin oldukça önemsendiğini ve bu yüzden de dans konusunda Türkiye’den çok daha önde olunduğunu belirten gençler, “Kimseye zararımız yok” dediler. Dansın insanı kötü alışkanlıklardan, kavga ve uyuşturucu madde gibi alışkanlıklardan uzak tuttuğunu belirten sokak dansçıları, “keşke bize de önem verilse de sokaklarda dans etmek yerine belli bir yerimiz olsa.” Şeklinde de yetkililerden istekte bulundular.

Gençlere katılmamak mümkün değil… Dans ve spor insanları kötü alışkanlıklardan uzak tutarak sağlıklı yaşama sevk eden yegâne aktivitedir. Yetkililerimizin ve tüm Belediye Başkanlarımızın konuya ilişkin bir katkıda bulunmasını ve ‘sokak dans’çılarına ait bir yer tahsis edilip destek verilmesini yürekten dileriz.

Banu Barlas Okumuş


resim826399

resim819257




Kaynak: Banu Barlas