Gazipaşa’da bulunan Antik Kent şekil alırken, yerli ve yabancı pek çok turistin ilgi odağı oldu. Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında Roma dönemine ait yapıtlar meydana çıkarılıyor. Roma hamamına ait sütunlar arkeologların çalışmalarıyla ayağa kaldırıldı. Yerli ve Yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Antik Kent, gün gün yapılanıyor ve parçalar ait olduğu yerlere oturtuluyor.

Türk ve ABD’li arkeologların yürüttüğü kazı çalışmaları Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk tarafından da sıkı takip ediliyor. Gazipaşa Kaymakamı Pamuk, ‘Gazipaşa’da tarihin yeniden ayağa kaldırıldığı’ açıklamasını yaptı. Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Hoff’un başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında ilk olarak antik kent içindeki Kral yolu restore edildi ve iki adet sütun ayağa kaldırıldı.

Erzurum Atatürk ve Nebraska Üniversitelerince yürütülen kazının yanı sıra, restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Güney Mahallesi Nohutyeri mevkisindeki ‘Dağlık Kilikya Uygarlığı’nın önemli kentlerinden biri olan Antiochis Ad Cragum Antik Kenti’nin yaklaşık 1700 yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirtiliyor. Antik kentte ortaya çıkan hamamın yaklaşık 500 metrekarelim bir zemine yayıldığı ve bu zemindeki mozaiklerin şu an temizlendiği ve gün ışığına çıkarılmak üzere olduğu belirtiliyor. Tarih hamam restore edilerek üzeri çatıyla kapatılacak. Mozaikler de yerinde sergilenecek.

Antik kent şimdiden tarih düşkünü insanların, dünyanın dört bir tarafından gelmelerini sağlayarak, turizme büyük katkı sağlıyor.

Banu Barlas Okumuş
resim738494

resim292147









Kaynak: Banu Barlas