Son aylarda  küçük esnafa destek amaçlı kampanyalar düzenleniyor. Hatta küçük esnafa destek olmak için pek çok belediyenin çalışması da bulunuyor. Bunlardan en canlı örnek ise, Antalya Kepez Belediyesi'nin yapmış olduğu küçük esnaf destek çalışmasıdır. Küçük esnaftan yapılan alışverişlerde indirim ve taksit imkanı avantajları sağlayan 'Kepez Kart'ın da tanıtımı yine geçtiğimiz günlerde yapılmıştı.

Türkiyede küçük esnafa yönelik tüm destek çabalarına rağmen, ortaya koyular rakamlara göre en yüksek harcama yapılan yerlerin başında AVM'ler geliyor.

Kredi kartı ve banka kartlarının sayısı 159.3 milyona ulaşırken, harcamalarda aslan payını alışveriş merkezleri ve akaryakıt aldı. Kredi kartı ve banka kartıyla ilk 8 ayda alışveriş merkezlerinde 55.5 milyar lira, benzin istasyonlarında ise 32.6 milyar liralık harcama yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, milli gelirde sanayi payının azalması ve inşaata ilginin artmasını eleştirirken, harcamalarda aslan payını Alışveriş Merkezleri (AVM) ve akaryakıt harcamaları aldı. Türk insanının kredi kartıyla en çok yaptığı harcamalar analiz edildiğinde, yılın ilk sekiz ayında alışveriş merkezlerinde kredi kartıyla 51.1 milyar, banka kartıyla 4.4 milyar olmak üzere toplam 55.5 milyarlık harcama yapıldı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, akaryakıt istasyonlarında yapılan harcamalar ise alışveriş merkezlerini ikinci sırada izliyor.

AĞUSTOS'TA 7.2 MİLYAR TL

Buna göre, aynı dönemde kredi kartıyla benzin istasyonlarında 30.3 milyar lira, banka kartıyla 2.2 milyar lira olmak üzere toplam 32.5 milyarlık işlem gerçekleştirildi. Bu yıl ocak ayında alışveriş merkezleri ve market alışverişi aylık 5.8 milyar lira olurken, ağustosta 68.7 milyon işlem adediyle tutar 7.2 milyar liraya yükseldi.

GİYİM, CEP VE BİLGİSAYARI SOLLADI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) cari açığı artırdığı gerekçesiyle cep telefonu ve bilgisayarda taksiti kaldırması alışverişe de yansıdı. Buna göre, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde elektrik - elektronik eşya, bilgisayar 20.8 milyar lira tutarken, giyime 21.2 milyar lira, yemek için 8 milyar liralık harcama yapıldı. Kredi kartıyla yapılan harcamalarda sadece ağustos ayı incelendiğinde altın alımı için kuyumculukta 1.4 milyon işlem adediyle 944 milyon lira, mobilya ve dekorasyonda 4.4 milyon işlem adediyle 1.6 milyar lira, konaklamada 2 milyon işlem adediyle 1.1 milyar liralık işlem gerçekleşti.

SANALE 45.9 MİLYAR LİRA

Sağlık sektöründe yapılan işlem adedi 8.6 milyon, tutarı 1.1 milyar lira, seyahat acenteleri ve taşımacılıkta ise 5 milyon işleme karşılık 1.2 milyar liralık harcama yapıldı. Sanal alışveriş pastası da büyüyor. İnsanlara oturdukları yerden alışveriş yapma imkanı sunan ve kapıda ödeme seçeneği de getirilen internet üzerinde alışveriş, yılın ilk sekiz ayında 179.9 milyonluk işlem adedine karşılık 45.9 milyar lira oldu. Bu yılın ilk yarısında bu rakam 15.9 milyar lira, ikinci yarıda 17.1 milyar lira olarak gerçekleşti.

KART TOPLAMI 159.3 MİLYON

BKM verilerine göre, Türkiye'de banka ve kredi kartı sayısı da artış gösteriyor. Buna göre, 2013 Ağustos - 2014 Ağustos aylarını kapsayan son bir yıllık dönemde toplam kart sayısı yüzde 4 artarak 153.2 milyondan 159.3 milyona yükseldi.

Kredi kartı ile dolandırıcılık azaldı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, 'Türkiye'de yüz yüze işlemlerde 2005 yılında 26 milyon TL olan dolandırıcılık tutarı bugün 12-13 milyon TL seviyelerinde. Bu tutarın büyük bir bölümü de Türk bankalarına ait kartlarla, Amerika gibi 'chip &PIN' teknolojisinin kullanılmadığı ülkelerde gerçekleşiyor' dedi. Canko, ABD'de kartlı ödeme sistemlerine yönelik gerçekleşen veri hırsızlığı olaylarının son dönemde büyük artış gösterdiğini belirtti.Canko, dünyadaki kartlı ödeme sistemleri cirosunun yüzde 24'ü ABD'de gerçekleşirken, toplam dolandırıcılıkların yüzde 45'inin ABD kaynaklı olduğunu aktararak, her 100 dolarlık harcama karşısında 6 centlik dolandırıcılık yaşandığını kaydetti.

ATM'de sıkışan paraya dikkat

Türkiye ATM'lerinde kart kopyalama, kart ve para sıkıştırma gibi yöntemlerle gerçekleştirilen dolandırıcılıklarla önemli şekilde mücadele edildiğini ifade eden Canko, şu uyarılardı bulundu: "Vatandaşlarımızın ATM'lerde gerçekleştirdikleri işlemlerde dikkatli olmaları, işlemleri kimseden yardım almadan yapmaları ve güvenlikle ilgili en ufak bir şüphe duyduklarında banka görevlilerine haber vermeleri gerekmektedir. Bugün veri hırsızları internet üzerinden yapılan işlemlerde dikkat çekmeye başladı. Sahteciliğe karşı sürekli önlemler alınıyor. Bu konuda çalışmalar başarısını sürdürüyor."


Kaynak: Banu Barlas