Kobani bahanesiyle Türkiye'yi savaşa çekmek isteyenlerin oyununu bozduklarını belirten Başbakan Davutoğlu, "Ne savaşın içine gireriz ne de oyunun dışında kalırız" dedi. Başbakan, "Bizi IŞİD'le mücadele adı altında bölgedeki savaşa sokmak istiyorlardı. Peşmergenin geçişini sağlayarak Mehmetçiğin savaşa girmesini engelledik" şeklinde konuştu.

AK Parti'nin 23., Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık yaptığı ilk İstişare ve Değerlendirme toplantısında seçim bölgesi batı illeri olan milletvekilleri ve diğer katılımcılar "Peşmergenin geçişine" karşı aldıkları tepkileri dile getirdi. Davutoğlu buna karşılık "Biz ne savaşın içine gireriz ne de oyunun dışında kalırız" cevabını verdi. AK Parti'nin 23. İstişare ve Değerlendirme toplantısında birçok ilkler yaşandı. Kampın son gününde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümet üyeleri toplantıya katılan milletvekilleri ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Şimdiye kadar yapılan kamplarda genel ortalama 17-18 olan soru miktarının bu toplantıda 43 olması dikkat çekti. Soruların ağırlığı Çözüm süreci, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeler, peşmergenin geçişi ve Kobani'deki son durum oldu.

6 SAAT ÇÖZÜM KONUŞULDU

Kampa katılanların en çok ilgi gösterdikleri toplantı Çözüm süreci, İç güvenlik ve hukuki sürece ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantı oldu. Başbakan Davutoğlu ve bakanlar kurulu üyelerinin katılımcıların görüş-talep ve sorularını yönelttikleri genel değerlendirme toplantısı geleneksel AK Parti kamplarının en uzunu oldu. Dün sabah saat 10 sularında başlayan genel değerlendirme toplantısı saat 16'ya kadar sürdü. 6 saat süren toplantıda söz alan katılımcıların ekseriyeti çözüm sürecinde gelinen nokta ve sınırlarda yaşanan hareketlilik oldu.

SORULARI TEK TEK CEVAPLADI

Başbakan Davutoğlu ve kabine üyeleri milletvekilleri ve kampa katılanların sorularını cevapladı. Batı illerinden seçilen milletvekillerinden bazıları seçim bölgelerinde Peşmergenin sınırlardan geçmesi, karşılanması gibi konularda yaşananlara karşı bölgelerindeki hassasiyeti dile getirdi. Bunun üzerine Davutoğlu, "Biz ne savaşın içine gireriz ne de oyunun dışında kalırız" dedi. Peşmergenin geçişine kadar olan süreci anlatan Davutoğlu, "Biz burada bizi savaşa çekmek isteyenlerin oyununu bozduk. PKK ve PYD önce peşmergenin Kobani'ye geçişini istememişti. Batılılarda bunu çok sıcak bakmamıştı. Bizi IŞİD'le mücadele adı altında bölgedeki savaşa sokmak istiyorlardı. Biz peşmergenin geçişini sağlayarak ve izin vererek Mehmetçiğin savaşa girmesini engelledik" şeklinde konuştu.

CEP NUMARASINI ÜYELERE VERDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün görüştüğü AK Parti Kurucular Kurulu üyelerinin şikayeti üzerine cep telefonunu üyelere verdi. Kurucu üyelerin "Size ulaşmakta zorlanıyoruz. Not bırakıyoruz ancak geri dönülmüyor, size iletilmediğini düşünüyoruz" şeklindeki sitemlerine karşılık Başbakan Davutoğlu, kendisine ulaşılamamasının kabul edilemez olduğunu, Kurucu üyeleri Parti'nin hafızası olarak gördüğünü dile getirerek direk olarak kendisine ulaşabilecekleri cep telefonu numarasını verdi.

ÜÇ FARKLI KONU DÖRTGEN MASA

AK Parti'nin 23. İstişare ve Değerlendirme toplantısında Çözüm süreci-İç güvenlik ve hukuki değerlendirmeler, Dış politika-AB süreci ile Ekonomi politikalarının müzakere edildiği 3 farklı toplantı yapıldı. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan ile İçişleri Bakanı Efgan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Çözüm süreci-İç güvenlik ve Hukuki değerlendirmeler yaparken toplantının moderatörlüğünü Beşir Atalay yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır Dış politika-AB sürecine ilişkin değerlendirme yaparken moderatörlüğünü AK Parti Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay yaptı. Ekonomiden sorumlu bakanlar da oturumlarda katılımcılara bilgi verdi. Toplantılar dörtgen masalar etrafında şekillendi.

KAOSA FIRSAT VERİLMEYECEK

AK Parti kampının kapanışında konuşan Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin sadece Türkiye için değil bölge için de en önemli bir başarı hikayesi olduğunu beliterek, "Her ne sebeple olursa olsun, kim sabote etmek isterse istesin mutlaka kararlılıkla sürdürülecektir. Çünkü bizim için bu mesele milletimizin bütünleşmesi bakımından önemlidir, ülkemizin bekası açısından kaçınılmazdır" dedi.

ŞİDDETİ DESTEKLEMEYİZ

IŞİD'e destek iddialarına da değinen Başbakan, "Türkiye hiçbir dönemde, hele hele AK parti dönemlerinde herhangi bir radikal grubu, terör grubunu, şiddet grubunu desteklememiştir, desteklemeyecektir." ifadelerini kullandı. Kobani bahanesiyle vandallık yapanlara ve HDP'nin halkı sokağa dökmesini eleştiren Başbakan, şöyle devam etti: "Bu ülkenin her bir santimetrekaresinde sadece ve sadece milletten meşruiyetini almış siyasi iktidarın teminatı altında olan kamu düzeni egemen olacaktır, her bir bölgesinde. Kamu düzeni ile çözüm süreci arasında bir tür ikilem oluşturmaya çalışanlara fırsat verilmeyecektir."


Kaynak: Banu Barlas