Diyarbakırlı Av. Mehmet Ali Başaslan YADEP Hukuk İşleri Başkanı ve Antalya İl Temsilcisi oldu. Göreve gelir gelmez Ankara’da Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu ile birlikte yeni anayasaya dair seminer veren Başaslan’a ilgi yoğundu.

Ankara Etimesgut Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen seminerde Başaslan, yeni anayasaya ilişkin kendisine sorulan sorulara şu şekilde cevap verdi:
Soru 1)Milletvekili olma yaşının 18 olmasına dair düşünceleriniz nedir? 18 yaşında milletvekili olduğunda askerlik durumları ne olacak, geldiklerinde nasıl başarılı olacaklar, gençlerin bu kadar aktif olması faydalı mı olacak zararlı mı olacak?

Başaslan: “18 yaşında zaten tecilli olacaklar ve askerlikle ilgili sıkıntı yaşamayacaklar. Lise mezunları zaten otomatikman 2 yıl tecil hakkı kazanıyor, ün mezunları da 2 yıl tecil hakkı kazanıyorlar. Vekillikleri süresince de otomatikman 4 yıl tecil hakkı kazanacaklar.

Çalışmaktan yorulmuş vekillerden kurtulacağız. Meclisin enerjisinin yükseleceğine inanıyorum. Genç nüfusumuzun fazla olması ve bizim bu gençlerden pek yararlanamıyor olmamız vekillerin gençlerden seçilmesiyle gençlerin sorunlarının daha iyi dile getirebileceğini düşünüyorum. Partilerdeki gençlik kolları kavramından ziyade bu gençlerin vekil olmalarından dolayı il ve ilçedeki ana kademelerde yer alabilecekler.”

Soru 2) Vekil sayısının 550 den 600 e çıkmasını gerekli buluyor musunuz? Fazla vekil ne işe yarayacak? Şu an bile fazla…
Başaslan: “TC kurulduğunda nüfusumuz 12 milyon iken 436 vekil varken, 1923 seçimlerinde 333 vekil sayısıyla açılış yapılmıştı. Nüfus oranımıza göre düşündüğümüz zaman bu büyük bir artış değil. İlaveten, insanlar vekillerin özel kalemlerine, danışmanlarına ulaşmak için çok çaba sarf ediyorlar. Vekil sayısının artmasıyla vekillere daha kolay ulaşabilecekler ve vekiller bölgelerinde daha aktif rol oynayacaklar.
1927 seçimlerindeki vekil sayısı da 602 idi mesela. 1995 de 550 yapılan vekil sayısıın üzerinden 22 yıl geçti. Bu durumda artan 50 vekil nüfusa göre düşük bile kalıyor.”

Soru 3) Yardımcı Başkan sorunu ve yetkisi tehlike yaratmayacak mı?

Başaslan: “Şu anda bile Cumhurbaşkanının vekili vekalet ettiği için yetkileri çok fazla. Yeni başkanlık sisteminde CB yardımcıyı kendisi belirleyecek. Şu an meclis belirliyor. Sakıncalı ve tehlikeli gördüğü bir kişiyi zaten belirlemez. Ülke dışında olması halinde de telefon diplomasisi veya bilişim yoluyla görevden azlettirme yetkisin sahip CB”


Soru 4) Peki, bu anayasa değişikliği ile Fetöyle mücadelenin daha etkin olacağını düşünüyor musunuz?

Başaslan: “Karar merci alanı daraltılacağı için yetki ve denetimin çok daha etkin olacağını düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın mevcut sistemdeki aksaklıklar ve tehlikelere dair her türlü önlemi aldığını düşünüyoruz.”




Kaynak: Banu Barlas