Antalya’nın ve Türkiye’nin en güzel koylarından olan Adrasan yangınının üzerinden günler geçti ancak, insanların kafasındaki soru işaretleri bir türlü geçmedi.

Son 3 yıldır ortalıkta dönen proje, imar dedikoduları hat safhadaydı. Geçtiğimiz yıl Isparta ve Antalya’dan pek çok Milletvekilinin adının karıştığı 2B yani; Orman vasfını yitirmiş hazine arazisi projesi için Adrasan’ın adı geçmekteydi. O an için tek sorun, Adrasan’ın orman vasfını yitirmiş olmamasıydı.

Yıllardır dilden dile yayılan rant dedikodusu, üzerine nokta atışlı Adrasan Projesi tesadüf mü? Adrasan çevre halkı, yangının doğal nedenlerle değil, kasıtlı olarak bu projeye altyapı sağlamak için çıkartıldığını düşünüyor.


Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Erdal Özdemir’in konuya dair yaptığı açıklamalar ise şöyle: “ Adrasan’da birden bire yangın çıkması kafalarda soru işareti bıraktı. Oralar rant bölgesi. ‘acaba rantçıların kurbanı mı oldu?’ diye düşünüyoruz” dedi.

Adrasan’da yerleşim yerlerinin ormana çok yakın alanlara yapıldığını söyleyen Özdemir, “ Oranın mülkiyeti ormana ait ve oraları orman kiralıyor. Sonuçta bir arz talep meselesi var. Oralarda küçük oteller yapılıyor ve bu oluşum ormanlar için daha uygun. Küçük oteller kıyı turizmi açısından çok önemli ama daha bilinçli bir şekilde yapılması gerekir. Oteller bitişik yapılmamalı ve villalar arasında mesafe koyulmalı. Orada çok fazla otel var. O kadar otel o bölgeye gerçekten gerekli mi buna da bir bakmak lazım” açıklamasında bulundu.

Zamanında Phaselis otellerinin de yapılmaması için yoğun mücadele vermiş olan bölge halkı ve çevre mühendisleri odası, Adrasan’ın ranta kurban gittiğini düşünüyor. Yangın sonrası bölge halkı pek çok kampanya başlattı. Başlatılan bu kampanyalarla, Adrasan’ın imara açılmaması ve bölgede betonlaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Banu Barlas Okumuş




Kaynak: Banu Barlas