Emniyetteki Paralel Yapıya gece yarısı darbesi geldi. Gece yarısı 01:00 da başlayan Paralel Yapı Operasyonunu 3 ayrı savcı yürütüyor. İstanbul Cumhuriyet Savcıları İrfan Fidan, Okan Güzelsoy ve Orhan Kapıcı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul'da şu ana kadar 87 kişi gözaltına alındı ancak gözaltı listesinde 134 emniyet mensubu bulunuyor. Toplam 30 ilde gerçekleşeceği söylenen operasyonlar şu ana kadar 22 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

30 ilde Paralel Yapı bağlantısı tespit edildi. Şu ana kadar 17 ilde Terörle Mücadele Ekipleri tarafından gece yarısı baskını düzenlendi. Suçlamalar çok ciddi ve bu bağlamda da operasyonun kapsamı çok büyük. Göz altına alınanlarla ilgili belirtilen suçlar ise şöyle; yasa dışı örgüt kurma, sahtecilik, yasa dışı dinleme. KCK, 7- 17 ve 25 Aralık soruşturmalarında, MİT krizinde meydana gelen sahte delil üretme, yasa dışı dinleme, konut dokunulmazlığının ihlal edilmesi, suç uydurma, saçlı delil üretme, resmi belgede sahtecilik yapma, soruşturmanın gizliliğini ihlal etme gibi konulardan dolayı göz altılar devam ediyor. İzmir, Çanakkale Van Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adanada operasyonlar halen devam ediyor.

İstihbarat şube, Organize ve Kaçakçılık şube müdürlüklerinde çalışanların da bir kısmına yönelik operasyonun devam edileceği söyleniyor. Paralel yapıya mensup olduğu iddia edilen polislerin göz altına alındığı belirtiliyor. 

Paralelciler, Paralel Yapı Operasyonunu Bile Sızdırmış!

Operasyonun son iki gündür sosyal medyada rastlanan görüşmelere göre tespit edildiği düşünülüyor. Yapılacak operasyonu 2 gün önce sızdırdığı iddia edilen memurun da göz altına alındığı belirtiliyor. Bazı Emniyet mensuplarının twitter'da "Beni göz altına alacaklarmış" gibi konuşmalarına rastlayan operasyon ekipleri, henüz düşünmedikleri bu operasyonun düğmesine basıp gece yarısı operasyonu gerçekleştirdiler. Savcı Zekeriya Öz'ün de polis harekata başlamadan önce, operasyon yapılacağına dair tweet attıp deşifre ettiği iddia ediliyor. Operasyonu önceden öğrenen bazı emniyet mensuplarının bulunamadığı ve bazılarının yurt dışına kaçtığı iddia ediliyor. Emniyet mensuplarının evlerinde aramalar da yoğun bir şekilde devam ediyor.

Geçmiş dönemlerde son derece önemli operasyonları yürüten kişilerin göz altına alındığı belirtilen operasyonda, böyle bir operasyon ve göz altı yapılmasının sonucu olarak, geçmişte yapılan operasyonların güveninirliği de tehlikeye girmiştir. Bu bağlamda göz altına alınanların gerçekleştirdiği operasyonlar sonucu alınan kararların ve delillerin de tekrar inceleneceği düşünülmektedir.

Göz altına alınanlar Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevkedildi. Daha önce görev yaptıkları yerlerde sorgulanacak emniyet mensupları, Adli Tıptan gelince terörle mücadeleye sevkedilecek ve sonrasında Çağlayan Adliyesi Savcılığına çıkarılacaklar, tutuklananlar mahkemeye intikal edecekler. 30 ayrı ilden gelen çeşitli ihbar ve bilgilere istinaden oluşturulmuş operasyon dosyası, bilgilerin sızması nedeniyle operasyonu da sekteye uğrattı. Edinilen ihbarlar ve alınan bilgilerin ise, eski emniyet mensupları ve halen çalışmakta olan emniyet görevlileri tarafından verildiği iddia ediliyor.

Sahur vaktine gelen gözaltılar, sabah saatleriyle birlikte halen devam etmekte.





Kaynak: Banu Barlas