Sıcak yaz günlerinde Akdeniz sahillerinde en çok tüketilen soğuk meşrubatlarda ‘yerli’ gazoz furyası esiyor. Türk halkının ve Türkiye’de başta Antalya belediyelerinin İsrail ürünlerine karşı almış olduğu boykot kararıyla yerli gazoz firmaları satış rekorları kırıyor.

Yerli gazoza olan ilgi unutulmaya yüz tutmuş gazoz markalarını tekrar diriltti. Antalya’da en çok tüketilen gazoz markalarının ‘Zafer’, ‘Niğde’, ‘Uludağ’ ve ‘Cansu’ olduğunu tespit ettik. Bu gazozların içersinde Antalya’ya ait ‘Cansu’ gazozunun ilginç hikâyesi dikkatimizi çekti.

Meğer bizim ‘Ankara Gazozu’ olarak bildiğimiz meşhur ve eşsiz lezzete sahip gazoz aslında Antalya Gazozu imiş. 1928 yılında Hüseyin Çimri’nin babası, rahmetli İbrahim Sami, Antalya’daki ilk gazoz fabrikasını kurmuş. Marka ismi ‘Ankara Gazozu’ olmasına rağmen, yıllarca satıcılar “Meşhur İbrahim Sami Gazozları” diye sattıkları için Ankara Gazozu yerini İbrahim Sami Gazozu’na bırakmış. İbrahim Sami Çimrin, 1954 yılında fabrikasını kalfası Ahmet Sav’a devredince, İbrahim Sami Gazozları, ‘Cansu Gazozları’ ismiyle imal edilmeye başlamış. 1955 yılından bugüne dek de, Cansu Gazoz olarak devam etmiş.

İsrail’i boykot kararı aldığımızdan beri girdiğimiz alternatif içecek arayışlarında, “Başka ne marka gazoz var?” diye sorduğum marketçi ‘Cansu Gazozu’ markasını söyleyince önce tereddüt etmiştim. Sonuçta ilk kez duyuyordum adını. Ancak hakkını vermek lazım ki hakikaten üstüne gazoz yokmuş.

Antalya’nın ikinci gazoz fabrikasını da Muhammet Çamlılar kurmuş. 1941 yılında çıkarılan bir yasa ile alkollü içeceklerin imalat yetkisi Tekel’e devredilince, o zamana kadar rakı üreten Çamlılar, Üçkapılar’da ‘Sefa Gazozları’ nı üretmiş. 1950’lerin başında, ‘Şen Gazozları’, 1953 yılında ‘Pembegül Gazozları’, 1957 yılında ‘Dört Mevsim Gazozları’ ve 1979’li yıllarda ‘Beydağları Gazozları’ Antalya’nın efsane gazoz markalarıymış.

Yıllar öncesinden orta yaş jenerasyonunun çok iyi bildiği ve hatırlayacağı bir marka olan ‘Elvan’ Gazozlarının da kısa bir süre önce, Antalya’da tekrar diriltilmesi planlanmış, ancak firma sonradan İstanbul’dan üretime devam etme kararı almış. Yine çocukluğuma dair tadını da, reklamını da hiç unutamayacağım ‘Elvan’ ın pek çoğunuzun aklında kalmış olabilecek reklam sloganı ise şöyleydi:

“Elvan içelim, bir ‘oh’ diyelim, Elvan içelim elvan… İster bardakta, ister şişeyle, Elvan içelim Elvan…”

Sıcaktan bunalanların kolaya alternatif içecek olarak rağbet ettikleri gazozun firmaları ve markaları farklı olduğu için, günlük toplam tüketim miktarına ulaşmak ise mümkün değil. Türkiye’de toplam 60 çeşit yerel gazoz markası bulunuyor.

Özel Haber
Banu Barlas Okumuş


resim665600


         resim568426         

                                        
 resim963714





Kaynak: Banu Barlas