Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) hafta sonundan bu yana Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine yönelik ilerleyişi karşısında ABD uçakları devreye girdi. ABD Başkanı Barack Obama önceki gece ülkesinin ordusuna gerektiğinde terör örgütü IŞİD militanlarına karşı hava saldırıları düzenleme yetkisi verdi. Beyaz Saray'daki açıklamasında Obama, IŞİD'in Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'i ele geçirmek için ilerlemesi ve oradaki ABD personelini tehdit etmesi halinde, ordunun hedefe dönük hava saldırısı düzenlemesine yetki verdiğini kaydetti. IŞİD'in tüm Yezidileri sistematik şekilde imha etme çağrısında bulunduğunu, bunun soykırım olacağını dile getiren Obama "Sorumlu bir şekilde, potansiyel bir soykırım eylemini önlemek için harekete geçebiliriz" dedi. Ancak Obama, Irak'a bir daha kara birliği göndermeyeceklerini sözlerine ekledi.

ABD ordusu böylece 2011'de terk ettiği Irak'ta o tarihten sonra ilk kez operasyon düzenledi. 250 kiloluk lazer güdümlü bombalar atan Amerikan askerlerinin 7 araçlık IŞİD konvoyunu vurduğu belirtiliyor.

AÇLIKTAN YEDİKLERİ OTLARDAN ÖLDÜLER

Musul'un Sincar ilçesinin terör örgütü IŞİD tarafından ele geçirilmesi üzerine dağlara sığınan 50 bin Yezidi'den 250 çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi. Anadolu Ajansı'na konuşan Yezidi aktivist Ali Sincari, çocukların açlıktan yedikleri zehirli otlar nedeniyle öldüğünü öne sürdü. Arasında AFAD ve Kızılay'ın da gıda kolilerinin bulunduğu yardımlar, helikopterlerle dağdaki Yezidilere ulaştırılmıştı. Birleşmiş Milletler de Irak'a insani yardım koridoru açmaya hazırlanıyor.

Dünya Barış Günü'nde Orta Doğu'da yaşanan savaşlar, geçmişte akan kandan, ölen ve sakat kalan insanlardan insanoğlunun ders almadığını gösteriyor bize.


Kaynak: Banu Barlas