5 Aralık Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 80’inci Yılı Türkiye genelinde kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında Kadının 'Seçme ve Seçilme' hakkına istinaden mücadele eden en etkili ve organize platform olan Ka.Der (Kadın Adayları Destekleme Derneği)Türkiye genelinde düzenlediği yemekli organizasyonlarla 5 Aralık'a istinaden mesajlarını kamuoyuna duyuruyor.

5 Aralık Kapsamında Ka.Der Antalya'nın düzenlediği yemeğe Akdeniz Bölgesi'nin geçmiş dönemlerdeki kadın adayları, 2015 Genel Seçimleri aday adayları, kadın meclis üyeleri ve Ka.Der temsilcileri katıldı. Düzenlenen davete Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Vali Yardımcısı Serdar Cevheroğlu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni de yoğun proğramlarına rağmen katılım gösterdi.

Ka.Der adına yazılı ve sözlü basın bildirisinde bulunan Ka.Der Antalya Başkanı Uğur Karaca, kadının siyasetteki mevcut yerine değinirken, olması gereken yerinin de, yasal hakkı olan % 50'lik dilim olarak ifade etti. Kadın-erkek hak eşitliğine vurgu yapan Uğur Karaca, Ka.Der olarak 17 yıldır verdikleri mücadele sonucunda ancak % 14.7 ye ulaşılabildiğini, seçenlerin erkek olduğu sürece de, oranın % 50'ye ulaşmasının zor olduğunu ifade etti.

Kadın Adayları Destekleme Derneği olarak her partiye eşit mesafede olduklarını vurgulayan Uğur Karaca, her partiden kadın üyelerinin bulunduğunu ve buradaki ortak amacın ise kadın hak ve temsil yetkisini kazanmak olduğunu kaydetti. Bu doğrultuda tüm erkeklerden ve siyasilerden de destek isteyen Karaca, Kadınsız bir toplum düşünülemeyeceği gibi, kadınların sorun ve haklarına yönelik mücadeleyi de ancak bir kadının yürütebileceğini belirtti.

Ka.Der olarak siyasette var olmak isteyen kadınlara yönelik siyaset okulları düzenlediklerini ifade eden Karaca, siyaset düşünen kadınların en az bir diplomaya sahip olduğunu ve kendilerini de donatmaya devam ettiklerini belirtti. Toplumun seçici statülerine kadınların da monte edilmesi gerektiğini ifade eden Karaca, temsil ve seçici statü oranını da rakamlarla ortaya koydu.

5 Aralık Kadının Seçme ve Seçilme hakkına istinaden değerlendirmede bulunan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise; Kendisinin ve partisinin kadına verdiği değerin ortada olduğunu, kadının duyarlılığı ve vasıfları itibariyle de siyasetin karar alma mekanizmalarında muhakkak olması gerektiğini ifade etti.

Ka.Der'in seçim öncesi imzalattığı sözleşmeyi Antalya'da ilk ve tek imzalayan Başkan olduğunu ifade eden Uysal, imzasının arkasında olduğunu ve hali hazırda kadın adayları destekleyen bir yapıya sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Antalya Vali Yardımcısı Serdar Cevheroğlu'nun kadına yönelik yaklaşımı ve görüşü % 50 kota hakkını destekler şekildeydi. Kadınların toplumun temel direği olduğunu, Türkiye'nin geldiği noktada yönetim, denetim ve her türlü karar alma mekanizmasında kadına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Cevheroğlu, kadın sorun ve bakış açısına en iyi kadının sahip olacağını, bu yüzden de kadının siyasette var olması gerektiğini kaydetti.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, kadın seçme seçilme ve kadın haklarına istinaden geçmişten bu yana daima destek verdiğini ifade etti. Gerek medya gücüyle, gerekse kişisel kimliğiyle kadın haklarına yönelik mücadelesini daima sürdürdüğünü ifade eden Mevlüt Yeni, kadın adaylara muhakkak yer verilmesi gerektiğini, nüfusu oluşturan % 50'nin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kadın haklarına ve sorunlarına istinaden her konuda daima kadının yanında yer aldığını ve alacağını ifade eden Yeni, Ka.Der Antalya'ya da her konuda desteğe hazır olduğunu belirtti.

Banu Barlas Okumuş

resim553773



resim405389

resim769448




Kaynak: Banu Barlas