SGK’nın hazırladığı ve Antalya’nın da pilot iller arasında yer aldığı ‘5 bin anneye 5 bin bakıcı’ projesi kapsamında çalışan annelere, bin lira bakıcı teşviki verilecek.

SGK’nın hazırladığı ve Antalya’nın da pilot iller arasında yer aldığı ‘5 bin anneye 5 bin bakıcı’ projesi kapsamında çalışan annelere, bin lira bakıcı teşviki verilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genç nüfusun artırılması konusundaki önerlerinden sonra hükümet aileleri 3 çocuğa özendirmek için kolları sıvadı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışan annelerin çocuklarına bakmakta zorlanmaları nedeniyle başlattığı ‘5 bin anneye 5 bin bakıcı’ projesini netleştirdi. İki yaşından küçük çocukları olan çalışan annelere, aylık bin lira bakıcı yardımının yapılacağı projede Antalya, Bursa ve İzmir illeri pilot bölge seçildi. Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenecek olan proje sayesinde bin lira bakıcı yardımı yapılacak olan 5 bin çalışan anne, çocuklarına bakmak için işini bırakmak zorunda kalmazken, 5 bin bakıcı da istihdama kazandırılmış olacak. Yeni yılın ilk aylarında başlaması beklenen projeye çalışan annelerden oldukça yoğun talep olması bekleniyor.

5 bin anneye mali destek

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı düşük olması nedeniyle düzenlenen ‘Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ hakkında bilgi verdi. Çocukları 3 yaşını tamamlayana kadar kadınların mali destek teşvikinden yararlanacağını belirten İlhan, 0-2 yaş arası çocuğa sahip çalışan (5510 4/a sigortalısı annelere) ve doğumdan sonra işe dönmüş olan 5 bin annenin projeye başvurabileceğini duyurdu. İlhan, Avrupa Komisyonu’ndan gerekli onayların çıkması halinde 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren projenin yürürlüğe gireceğini ve il müdürlüklerinden başvuru yapılabileceğini açıkladı.

Aile yakınları da bakıcı olabilir

Kadınlara yaklaşık bin lira yardım yapılacak uygulamada ayrıca çocuğa bakacak olan kişilerin de anneler tarafından bulunacağını vurgulayan İlhan, aile yakınlarından birinin de sigortalı olarak çocuğa bakıcı olabileceğini müjdeledi. İlhan, ev hizmetlerinde çalışanları sosyal güvenlik kapsamına alarak basit usulde bildirim imkanı getiren uygulamanın sonuçlarını görmek anlamında Kurumun çok önem verdiği bir operasyon olduğunun da altını çizdi. Ayrıca İlhan, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sertifikalı olan çocuk bakıcılarının da bakıcı olarak çalıştırılması halinde projeden destek miktarı artırılarak bu mesleğin kurumsallaşması yolunun açılacağını bildirdi.


Kaynak: Banu Barlas